Младен Маринов: Търси се целенасочена конфронтация и атака срещу полицията

Потвърди се информацията за провокатори, днес СДВР е предприела съответните действия. Призовавам протестиращите да не се поддават на провокации. Няма случаи, в който да е потърсена помощ от полицията на място и тя да е отказала.

Сигналите са тревожни. Потвърждава се, че има търсена ескалация на протеста.

Това заяви вътрешният министър Младен Маринов. Той дойде в парламента по настояване на опозицията, за да даде информация пред народните представители за вчерашното напрежение на поредния антиправителствен протест в центъра на столицата. На няколко пъти вътрешният министър обаче не успя да започне своето изказване, заради емоциите в пленарната зала. Стигна се и до забележки на председателя Цвета Караянчева.

Министър Министър Маринов заяви, че обособена група протестиращи вчера са хвърляли „предмети, камъни и бутилки“ по служителите на МВР, охраняващи зоната на сигурност на сградата на бившия Партиен дом.

В същото време са взривени и две силни самоделни взривни устройства, каза още Маринов. Според него група протестиращи дори са „ритали и удряли“ униформен полицай, насочвайки се към вратата на сградата, на която част от стъклата бяха счупени. По сградата са хвърляни и кутии с червена боя, както и с течност, миришеща на ацетон.

„Пострадали са двама служители на МВР – един с порезна рана от стъкло на главата и един с нараняване по тялото вследствие на хвърляне на твърди предмети“, обясни Младен Маринов.

По случая е образувано досъдебно производство. Първоначално са задържани общо шестима души, а след проведено разследване – още седем.

Пред депутатите Младен Маринов потвърди, че полицаите са специално инструктирани да се въздържат от физическа сила, както и да прибягват до нея единствено, когато всички други средства за възстановяване на реда са изчерпани.

Опозицията не остана доволна от информацията на министъра и поиска от него конкретна информация за случаите с пострадали протестиращи, за които има съмнения, че при арестите им е извършено полицейско насилие. Младен Маринов увери, че столичната дирекция на МВР продължава да проверява случаите, а информацията проверката ще бъдат съобщени максимално бързо. /БГНЕС