Младен Кръстаич: Нямам против да играем лошо и да печелим

"Очаквам тежък мач, имат по-опитни от нас футболисти, мачът вероятно ще бъде равностоен, но разполагаме с необходимите качества да спечелим. В живота на човек сигурно и само, че ще умре. Нищо друго не е ясно предварително. Трябва да се даде максимума. Нямам против да играем лошо и да печелим, ако зависи от мене. Има мачове, в които съперникът не ти позволява да играеш на ниво, но не знаеш какво да очакваш и това прави футболът интересен", коментира селекционерът на българския национален отбор по футбол Младен Кърстаич преди първата квалификация за Евро 2024 от група G. "Лъвовете" посрещат в Разград състава на Черна гора.

От първоначалния списък на треньора Кърстаич отпаднаха Димо Кръстев, Доминик Янков и Илиан Стефанов. Защитникът на Лудогорец Антон Недялков пък е в лагера, но не тренира пълноценно.

"След четири мача, които изиграхме, и четири месеца пауза, стана време за европейските квалификации. Свършихме добра работа в този период, започнахме да изграждаме отбор с няколко опитни играчи и доста млади, поставихме основите на един добър отбор. След двата приятелски мача идват мачове с точки. Групата е тежка, трябва да бъдем внимателни. Сърбия е големият фаворит, Унгария се представя силно, Черна гора е традиционно добър отбор, няма да бъде лесно. Нашата цел е да продължим работата, която свършихме, да покажем максимална концентрация, ще изисквам от играчите да покажат максимално своите възможности.", обясни селекционерът.

"Не съм човек, който обича да крие нещата. След тренировката днес тогава ще обявя състава. Имате своите източници на информация как да стигнете до състава, аз имам от три-четири дни идея в главата си. В състава може да има както познати, така и не познати имена. Важното е те да покажат най-доброто срещу Черна гора. Очаквам тежък мач. Съперникът е равнопоставен на нас, но имаме играчите с качества, с които да им се противопоставим", продължи той.

Слред това на Кърстаич беше зададен въпрос защо Чочев не е поканен в националния отбор, а и какви са целите, поставени му от ръководството на БФС? "Бъдете спокоен, кой идва и кой не идва, това е моя работа".

Относно целите, той отговори: "Къде бяхме преди една година? Колко български играчи играят в българската лига? Когато дойдох, казах ще направя отбор, който да отговори на европейските стандарти. Като динамика и като физика. Започнахме да изграждаме този отбор с млади играчи. Футболът е дългосрочен процес, не може с един мач да се класираш на Европейско и на Световно. Ако зависи от мене, постоянно ще бъде така. Играчите трябва да играят за страната си, а не да идват на туризъм, както съм чувал, че е било преди това. Единствения начин да върнем доверието е да постигаме резултати".

"Тези въпроси не са само тука - типични са за всички балкански държави, кой е в отбора и кой го няма. Аз самият си оказвам натиск, за да постигаме най-добри резултати. Така е в живота, така е в спорта", завърши Кърстаич. /БГНЕС