Мюсюлмански общности в САЩ ще се обединят срещу Байдън заради подкрепата му за Израел

Американски мюсюлмански лидери от 6 щата, обещаха да мобилизират общностите си срещу преизбирането на президента Джо Байдън, заради подкрепата му за войната на Израел в Газа, като все още не са се спрели на алтернативен кандидат за президент през 2024 г, съобщи "TVP World".


Тези щати са сред шепата, които позволиха на Байдън да спечели изборите през 2020 г. Противопоставянето от страна на значителните им мюсюлмански и арабско-американски общности може да усложни пътя на президента към победа в Избирателната колегия догодина.

"Нямаме само две опции. Имаме много варианти", заяви Джейлани Хюсеин, директор на клона на Съвета за американско-ислямски отношения (САИО) в Минесота, на пресконференция Мичиган, на въпрос за алтернативите за поста на Байдън.

"Ние не подкрепяме Тръмп", каза той и добави, че мюсюлманската общност ще реши как да изслуша другите кандидати.

Така наречената кампания #AbandonBiden започна, когато американските мюсюлмани от Минесота поискаха от Байдън да призове за прекратяване на огъня до 31 октомври, като кампанията се разпространи и до Мичиган, Аризона, Уисконсин, Пенсилвания и Флорида.

Официални представители на САЩ и Израел отклониха натиска за окончателно спиране на бойните действия, като вицепрезидентът на САЩ Камала Харис повтори думите на Байдън, че Израел има право да се защитава.

Неотдавнашно проучване на общественото мнение показа, че подкрепата за Байдън сред американците от арабски произход е спаднала от комфортно мнозинство през 2020 г. до 17%.

Това може да се окаже решаващо в щат като Мичиган, където Байдън печели с 2,8% пункта, а арабските американци съставляват 5% от гласовете.

"В Уисконсин, щат, в който Байдън спечели с около 20 000 гласа, има около 25 000 мюсюлмански гласоподаватели", твърди Тарек Амин, лекар, представляващ мюсюлманската общност в щата. "Ние ще променим вота, ще го променим", заяви той.

Избирателната активност на мюсюлманите в САЩ обикновено е висока. На изборите в САЩ през 2020 г. гласуваха 71% от регистрираните, което беше по-високо от средното за страната.

Американските граждански организации на мюсюлманите, като Emgage, активно мобилизират мюсюлманския вот. Усилията на Emgage, особено след 2016 г., показват съгласувани усилия за ангажиране на мюсюлманските избиратели по въпроси като работни места, икономика, граждански права, здравеопазване и външна политика.

Широко разпространена е информацията, че 69% от мюсюлманите са гласували за Байдън, докато 17% са гласували за Тръмп. Въпреки че мюсюлманите в САЩ не гласуват точно под формата на монолитен блок, техните модели на гласуване показват значителна промяна и влияние през последните години, особено в отговор на националните политически тенденции и въпроси, които пряко засягат мюсюлманската общност. /БГНЕС