Мицотакис за "Катимерини": До 2027 г. ще направя Гърция напълно различна

Председателят на Нова Демокрация и досегашен премиер на Гърция Кириакос Мицотакис коментира изборния резултат, описа правителството, което възнамерява да състави след изборите, и анализира приоритетите си в областта на реформите в интервю за гръцкия всекидневник "Катимерини".


"Бях сигурен, че ще имаме много добър изборен резултат. Мислех, че ще можем да достигнем процентите от 2019 г. Със сигурност обаче и за мен беше приятна изненада, че успяхме да надминем процентите си, но и че увеличихме абсолютния брой гласове. По никакъв начин обаче не можех да предвидя срива на СИРИЗА в такава степен. След 1974 г. е уникално явление първата партия да има над два пъти повече гласове от втората. Ето защо смятам, че чрез и посредством този резултат се открои значителния напредък на гръцкото общество по отношение на начина, по който то възприема върховното демократично право на участие в изборите", каза той.

"Не съм крил амбицията си вторият четиригодишен мандат да бъде четиригодишен период на много големи промени. Колкото по-силна е обосновката ми за извършването на такива промени, толкова по-лесно ще бъде да ги реализирам", допълни Мицотакис.

Според него, като се има предвид позицията на Андрулакис след изборите, в момента страната няма друг политически избор освен самостоятелна Нова демокрация.

"Г-н Андрулакис имаше много последователна стратегия за насочване на ПАСОК много по-наляво и със сигурност не желаеше никаква комуникация с мен лично. Затова днес не виждам друг избор за страната, освен самостоятелност, и очевидно е по-добре тази самостоятелност да не бъде ограничена, а да се разшири. На предишните избори имах 158 депутати, мисля, че с такова мнозинство обслужвах програмата с голям комфорт, без да имам усещането, че съм затворник на зависимости, което няма да си позволя и сега. И със сигурност няма да го допусна и за моите ръководители и утрешните министри", каза той.

По думите му в бъдещото му правителство, ако вземе мандат, ще има повече жени, с много ротации, с много промени в сравнение с отиващото си правителство на НД.

"През 2027 г. ще говорим за една напълно различна Гърция и това е моята амбиция. Нямам намерение да бъда "административен" министър-председател", каза още Мицотакис.

Той смята, че партията му все още има да свърши важни неща в борбата с укриването на данъци. Сред целите му са общество и икономика, които ще имат широка производствена база и няма да зависят само от туризъм.

Сред основните приоритети на евентуалното му бъдещо правителство, Кириакос Мицотакис открои икономиката, общественото здраве и образованието, по специално в университетите.

Ще продължат и действията по защита морските граници.

"Това няма да се промени, обяснил съм го на европейците. Няма да се откажа от политиката на строга гранична сигурност, независимо дали говорим за сухопътни граници, където ще бъде завършена оградата, или дали говорим за нашите морски граници", каза той. "Приложихме строга, но справедлива имиграционна политика. Защитихме границите на нашата страна, като в същото време спасихме хиляди човешки животи в морето и сложихме край на престоя на десетки хиляди имигранти и бежанци в адски места като "Мория".

Кандидатът за следващ премиер засегна и въпроса с подслушването.

"Това е деликатен, тежък случай, който ни струва политически много, в това няма съмнение. Но съм много доволен от промените, които са направени оттогава. Винаги съм имал отлична информация от Националната разузнавателна служба по критични въпроси, свързани с външната сигурност, и в крайна сметка това е ролята на Националната разузнавателна служба. Но ако опозицията иска да проведе ново раследване, тя винаги има възможност да го направи, Конституцията също го предвижда", заяви той.

"Предстоят ни и много въпроси, като напр. конституционната ревизия или закона за вота на гърците в чужбина. Един от първите закони, които ще внеса, е да променя отново начина, по който гласуват гърците в чужбина. Все пак малцина гласуваха. Това беше първа стъпка и беше много вълнуващо за гърците да гласуват от чужбина. Но имаме нужда от 200 депутати, за да направим тази промяна, а не 180, така че очевидно ще търся по-широк консенсус, както направихме по време на първия си мандат", каза още Мицотакис.

Относно изборите в Турция, той изяви мнение, че не смята, че който и да бъде избран там, ще има някаква драстична промяна във външната политика на Турция.

"От друга страна, напълно признавам, че всяко ново политическо начало в Гърция и Турция е възможност за преоценка на случилото се през тези четири години и евентуално за рамка на по-добро разбирателство и по-мирно съжителство със съседа. Това ще бъде моето намерение. Ще подчертая обаче и нещо съществено: не е важно само кой ще управлява в съседната държава. Но кой ще държи волана в собствената ни държава. Това е още една причина, която прави гласуването на 25 юни решаващо", заяви досегашният премиер.

"Единственият въпрос, който можем да обсъдим с Турция и евентуално да стигнем до Хага, е делимитацията на морските зони, т.е. ИИЗ и континенталния шелф. Всички останали въпроси просто не могат да се обсъждат. Въпросът за демилитаризацията и очевидно всички въпроси, свързани с гръцкия суверенитет над островите в Егейско море, са извън дневния ред. Това е нещо, което Турция трябва да осъзнае, иначе просто няма да можем да продължим напред", завърши Кириакос Мицотакис. /БГНЕС