Мицотакис обяви избори през май

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис заяви, че страната ще проведе парламентарни избори през май, след като правителството му е изправено пред широко разпространен гняв заради влаковата катастрофа, при която през февруари загинаха 57 души.

"Мога да ви кажа със сигурност, че изборите ще се проведат през май", каза той в интервю за телевизионния канал Alpha.

Железопътната катастрофа предизвика седмици на гневни и понякога насилствени протести и оказа голям натиск върху консервативното правителство на министър-председателя Кириакос Мицотакис преди изборите.

След катастрофата министърът на транспорта на Гърция подаде оставка, а дежурният по време на инцидента началник гара и трима други служители на железниците бяха обвинени и им бяха наложени възможни доживотни присъди.

Железопътните профсъюзи обаче отдавна предупреждават за проблеми, като твърдят, че мрежата е недофинансирана, с недостатъчен персонал и е склонна към инциденти след десетилетие на съкращения на разходите.

Профсъюзът на машинистите подчерта, че многократно е предупреждавал длъжностните лица за недостатъците в безопасността на мрежата, но предупрежденията са били "омаловажавани или не са били вземани на сериозно". /БГНЕС