Избори с непредсказуем изход: Мицотакис се бори за силна Гърция

Гърците гласуват на парламентарни избори, които могат да доведат до непредсказуем резултат, а водещият кандидат и настоящият министър-председател Кириакос Мицотакис призова избирателите да го оставят на власт в името на една „по-силна страна“. Това се казва в репортаж на Франс прес от балканската държава.

Кириакос Мицотакис

траната-членка от ЕС отива на изборите в сравнително добро икономическо състояние, като безработицата и инфлацията намаляват, а растежът през тази година се очаква да достигне два пъти по-високи стойности от тези на блока - далеч от времето на опустошителната дългова криза преди десетилетие.

Но икономическите въпроси остават в центъра на вниманието, въпреки че след Ковид-19 туристическото оживление помогна на Гърция да отбележи ръст от 5,9 % през миналата година.

55-годишният Мицотакис призова избирателите да не пропиляват трудно извоюваната икономическа стабилност.

„Днес ние гласуваме за нашето бъдеще, за повече и по-добри работни места, за по-ефективна система на здравеопазване, за по-силна страна с важна роля в Европа и защитени граници“, каза той, след като пусна бюлетината си заедно с две от трите си деца.

Но основният му опонент, бившият ляв премиер Алексис Ципрас, предупреди, че розовите данни на „твърдата линия“ са в противоречие с нарастващата бедност, тъй като заплатите не успяват да се справят с нарастващите цени.

Ципрас търси завръщане след първия мандат от 2015 г. до 2019 г., по време на който водеше рокади в преговорите с кредиторите, които едва не изхвърлиха Гърция от еврозоната.

Алексис Ципрас

Той призова страната да „обърне страницата на четирите трудни години“ и да избере „справедливо правителство за по-добро бъдеще“.

Близо 10 милиона гърци имат право да гласуват, включително 440 000 души, които гласуват за първи път.

Проучванията на общественото мнение сочат, че Мицотакис има ясна преднина от пет до седем процентни пункта.

Въпреки това вероятният резултат от вота е непредсказуем, тъй като промените в изборните правила означават, че нито една партия не се очаква да получи абсолютно мнозинство.

От размера на преднината, която ще получи, може да зависи дали партията, която спечели най-много гласове, ще търси коалиция или ще се отиде на нови избори в началото на юли, за да се определи кой ще управлява Гърция.

Това би могло да доведе до седмици на пазарлъци, като социалистическата партия "ПАСОК-КИНАЛ", ръководена от 44-годишния Никос Андрулакис, може да се превърне в потенциален лидер.

Живот на купони

Днешните избори са вторият национален вот, в който Мицотакис, завършил Харвард и бивш консултант в McKinsey, се изправя срещу Ципрас, 48-годишен бивш комунист и инженер по образование.

Настоящият премиер заяви, че е изпълнил предишните си предизборни обещания за по-ниски данъци, по-строги правила за имиграцията и стабилен растеж.

Но Ципрас обвини Мицотакис, че обещава „по-добри работни места и заплати, само за да накара средната класа да живее на купони“.

Разходите за живот и работните места занимават съзнанието на много избиратели.

„Животът, особено за младите хора, е много труден. Безработицата е висока, няма перспективи за работа, а заплатите изчезват в края на месеца“, сподели 41-годишната жителка на Атина Дора Василопуло.

Във втория по големина град в Гърция - Солун, 39-годишният Гиоргос Антонопулос, който работи в търговски магазин, заяви, че заплатите свършват до средата на месеца и нищо не се прави, за да се реши този проблем.

Работим само за да оцелеем

Но Надя Агелопулу, 47 г., държавен служител вярва, че Мицотакис „прави каквото може“, за да се бори с инфлацията.

Неговото правителство „е отлично на всички нива“, каза тя и добави, че „не чуваме лъжи. Очакваме увеличение на заплатите“.

Никос Андрулакис

Смущаващо

Преди гласуването обаче кабинетът на Мицотакис беше подложен на натиск заради опустошителния челен сблъсък с влак през февруари, който отне живота на 57 души.

Първоначално правителството обвини за инцидента човешка грешка, въпреки че прословутата лоша железопътна мрежа на Гърция страдаше от години заради недостатъчни инвестиции.

Твърдата позиция на Мицотакис срещу имиграцията също попадна в центъра на вниманието, след като тази седмица „Ню Йорк Таймс“ публикува кадри, за които се твърди, че показват как гръцката брегова охрана изгонва мигранти, като ги пуска на дрейф в Егейско море.

Скандалът с подслушването, който наложи оставките на ръководителя на разузнавателната служба и на племенника на Мицотакис, който беше високопоставен съветник в кабинета му, също може да окаже влияние върху резултата от изборите.

Андрулакис, лидерът на "ПАСОК-КИНАЛ", беше разглеждан като потенциален коалиционен партньор на Мицотакис, но нещата се объркаха, когато той откри, че е бил под държавно наблюдение. /БГНЕС