Мицотакис: Гърция вече помага на България с доставки на газ

Гърция вече помага на съседна България с доставките на природен газ, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис на заседание на правителството. Изявленията му бяха разпространени от пресслужбата на кабинета, цитирани от местни и чужди медии.

„Във вторник (3 май - бел. ред.) ще бъда в Александруполис с други балкански лидери на новия терминал за съхранение и регазификация на LNG, много важен инфраструктурен проект, който комбиниран с други инициативи ще ни позволи за по-малко от 20 месеца да диверсифицираме напълно източниците си за доставки на природен газ не само у нас, но и на целия Балкански полуостров. По този начин Гърция бързо и много методично се превръща в енергиен център на региона и в същото време в стратегически портал за доставка на енергийни ресурси за Югоизточна Европа като цяло“, каза Мицотакис.

Гърция ще купува руски газ, без да нарушава санкциите на ЕС срещу Русия, увери още премиерът Мицотакис. Според него настоящото заседание на правителството протича „под сянката на ново руско изнудване с акцент върху доставките на природен газ“. "Тук не мога да кажа много. Що се отнася до нас, има само два коментара: първо, капацитът с енергийните ресурси за страната е напълно гарантиран, и второ, доставките на газ за страната ще се извършват така, че да не се нарушават санкциите, въведени от Европейския съюз спрямо Русия,", каза Мицотакис. /БГНЕС

Атина / Гърция