Мицкоски: България да вкара македонците в Конституцията

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски призова за "вписването в българската Конституция на македонците", ако властите в София поискат вписването на българите в Конституцията на РСМ.

"С нашите съседи ще имаме открити отношения. Ние винаги сме били за добри отношения със съседите, но при стриктното спазване на принципа на реципрочност . Ако ние получим уважението на съседите, тогава и те трябва да получат нашето. Ако българите искат промяна на Конституцията, тогава и те трябва да направят същото", каза Мицкоски пред държавната телевизия МРТ.

"Ние напълно осъзнаваме факта, че има радикални структури на политическата сцена при част от нашите съседи, които използват и злоупотребяват с национализма. Те имат много отрицателна и на моменти хегемонистична риторика към Македония. И поради това ние призоваваме за реципрочност. Защото, както се казва за любовта, са необходими двама. Ако ние получим уважението им, тогава те ще имат нашето. Но, ако ние не получим уважение - че, аз не съм съществувал в определен исторически период, или пък съм бил друг и съм говорел друг език, искат да ми унищожат културата, традициите, обичаите, които се предавани от баба на внук векове наред, това не са добросъседски отношения", каза още лидерът на опозицията.

След като България отвори искането за вписването на българите от РСМ в нашата Конституция, тогава и ние имаме правото да поискаме и те да направят същото и да променят тяхната Конституцията и да впишат македонците от България в тяхната Конституция, за което има присъда от Съда за правата на човека в Страсбург и за които има приета резолюция в Европейския парламент, в която се казва, че те имат право на собствена култура, запазването на техните обичаи. Ако те искат ние да променим Конституцията тогава да бъдат така добри да променят и тяхната. Това е истинската реципрочност", посочи Мицкоски. Според него "по-добре е било да се говори за изграждането на жп-връзка, магистрала, икономическото сътрудничество, туризъм, а не за Гоце Делчев, за Илинденското въстание или пък за създадената в Солун през 1893 г. организация, чийто първи конгрес е бил в град Ресен. Защо въобще да говорим за това". /БГНЕС