Мирча Джоана: Няма риск за сигурността на членовете на НАТО

Не се очакват рискове за сигурността на държавите от Северноатлантическия алианс в контекста на войната в Украйна, заяви заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана. Той каза, че Русия е прехвърлила 75% от общия брой на военните си сили в Украйна, както и че най-вероятно конфликтът ще продължи. По неговите думи, НАТО е напълно съгласна с Международния наказателен съд и разследването на военни престъпления, извършени от руската армия в Украйна.

„Не очакваме никакви рискове за сигурността на съюзническите държави. Днес Руската федерация е блокирала 75% от общия брой на военните си сили в Украйна и ние не очакваме рискове за сигурността на съюзническите държави, включително и от тази гледна точка. В същото време сме силно обезпокоени, че въпреки началото на дипломатическия диалог, са налице сигнали, че Русия ще продължи това нападение в три стратегически посоки около Киев, на изток и на юг, и за съжаление очакваме този конфликт да продължи по-дълго. Очакваме увеличаване броя на жертвите, увеличаване броя на цивилните жертви, на реалните военни действия. Ние сме напълно съгласни с Международния наказателен съд, който започна разследване на военните престъпления, извършени от Руската федерация", посочи заместник-ръководителят на НАТО.

Що се отнася до зоната, забранена за полети, Джоана обърна внимание, че "трябва да внимаваме как го правим".

"Забранената за полети зона всъщност означава, че тя трябва да бъде прилагана и охранявана от НАТО. Което означава, че трябва да сваляме руски самолети, да бомбардираме руски или беларуски летища, а това е пряк акт на война с Руската федерация.”

Това не означава, че няма други начини, включително съвременни оръжейни системи за осигуряване на противовъздушна отбрана, като системи за ПВО, противотанкови системи и много други съвременни устройства, каза Джоана.

Преди ден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също заяви, че НАТО разбира разочарованието и отчаянието на политическото ръководство и народа на Украйна "от варварските действия на руската армия срещу цивилното население и реагира на тази ситуация, като увеличава военната помощ за Украйна", но войната не трябва да преминава границите на страната. Столтенберг е категоричен, че е задължително Алиансът да направи така, че "този конфликт да не излезе извън контрол и да не премине границите на Украйна". /БГНЕС