Министърът на отбраната на Германия подаде оставка

Германският министър на отбраната Кристине Ламбрехт подаде оставка, след като поредица от гафове поставиха под под въпрос способността ѝ да ръководи страната в обновяването на отдавна пренебрегваните ѝ въоръжени сили в условията на войната в Украйна.

"Днес помолих канцлера да ме освободи от поста на федерален министър на отбраната", заяви Ламбрехт в изявление, обвинявайки "продължаващото месеци наред медийно внимание към моята личност", че ѝ пречи да взема "решения в областта на политиката за сигурност в интерес на гражданите на Германия".

Всъщност Ламбрехт искаше да сложи край на политическата си кариера преди последните избори за Бундестаг. Но тогава канцлерът Шолц изненадващо назначи адвоката за министър на отбраната. Сега тя поиска да бъде освободена от поста.

Когато Кристине Ламбрехт встъпи в длъжност през декември 2021 г., беше наясно, че поема армия, която е била съкращавана в продължение на много години и е имала огромни недостатъци в оборудването. Тя обеща да превърне в свой приоритет подобряването на обществените поръчки в Бундесвера.

Колко трудна е тази задача стана ясно, когато заради руската инвазия в Украйна внезапно беше създаден специален фонд от 100 милиарда евро, за да бъде Бундесверът отново годен за национална и съюзническа отбрана. Първият от многото планирани проекти за въоръжение стартира чак през декември, пише "Тагесшау".

Грешки и гафове

Ламбрехт така и не успя да се измъкне от негативните заглавия. Редуваха се различни политически грешки, често съчетани с неумела комуникация. Тя така и не успя да затопли отношенията си с Бундесвера. Увеличиха се съмненията относно нейната пригодност за важния ресор "отбрана", а опозицията многократно призова за отстраняването на Ламбрехт. Но канцлерът Шолц държеше дълго време на нея.

Мнозина в редиците на SPD също се чудеха как е възможно такива грешки да се случват на опитен политик. В крайна сметка Ламбрехт е във федералната политика от две десетилетия и половина.

Специалист като министър на правосъдието

След като получава юридическо образование и работи като адвокат, през 1998 г. тя е избрана за първи път за член на Бундестага. След раждането на сина си тя го взема със себе си на работа. "Синът ми е израснал в Бундестага", казва тя веднъж пред „Ди Цайт” и дори сменя памперса му на бюрото си.

Родена в Манхайм, тя е преизбирана пет пъти до 2017 г. и няколко години е била парламентарен секретар на SPD и заместник-председател на партията в парламента. Когато Шолц става министър на финансите през март 2018 г., той я привлича в своя ресор като парламентарен държавен секретар.

През юни 2019 г. Ламбрехт става министър на правосъдието, когато дотогавашният министър Катарина Барли преминава към европейската политика. Като юрист тя е в стихията си на този пост. Бори се всеотдайно срещу омразата и подстрекателството в интернет и за укрепване на правата на жените. През 2020 г. разгневи тогавашния министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер, когато поръча да бъде изготвен законопроект за закона за несъстоятелността с изцяло женски имена.

През ноември 2020 г. тя обяви, че няма да се кандидатира за преизбиране. "22 години в Бундестага означават 22 години второ местоживеене, 22 години живот „на куфар", каза тя тогава пред „Шпигел”. Била "на възраст, в която все още можеш да започнеш нещо ново". Смяташе, че може отново да работи като адвокат - дейност, която сега отново може да стане опция за нея. /БГНЕС

Берлин / Германия