Милотинова: Правителствата са временни, историята е вечна

Историята трябва да се чете такава, каквато е, а не такава, каквато е спрямо моментния интерес, на което и да е моментно правителство. Правителствата са временни, историята е вечна. Историята е фундаментът на днешното време, защото когато не знаем историята си, не я четем правилно, не можем да изграждаме едно бъдеще, което да бъде основано на истинска основа, на истински корени. Това е едно бъдеще, което не води до просперитет. Това заяви в интервю за БГНЕС телевизионната водеща и журналистка Милена Милотинова. С нея говорим след като й бе връчена наградата на името на Гоце Делчев от Военно-историческата комисия.

Не бива в ХХI век някой да се опитва да променя националността и самосъзнанието на хора, които сами са заявявали приживе какви са.

Гоце Делчев е казвал „българин съм“, нееднократно го е заявявал – от майка българка, баща българин, деветима братя и сестри българи, едно семейство българско от Кукуш, което е здраво вплетено в освободителните войни на българите от Македония и Одринско.

И затова в днешно време споровете в историческата комисия между София и Скопие са толкова абсурдни какъв е бил Гоце – сам си го е казал.

Гоце Делчев е една от големите исторически личности за нашата страна, един от най-светлите ни революционери, от хората, свързани с българското национално-освободително движение. Човек, който е дал толкова много за националните борби на българите, включително и живота си. Гоце Делчев е и един от големите будители на онова време. Милена Милотинова подчерта, че той, освен, че е завършил военно училище, участвал е и е предвождал борбите за освобождение на българите от Македония и Одринско, е бил и учител. „Този факт не е много известен, но Гоце наистина е бил учител. Преподавал е, включително по български език“, каза тя и допълни, че историята трябва да се чете правилно, от нейните извори, от разказите на самите очевидци, от разказите на самите хора, за които историята говори – хора като Гоце Делчев, който сам е казвал какъв е.

Телевизионната водеща е категорична, че журналистите трябва да търсят и да показват истината. Въпреки, че истината понякога е болезнена и шокираща, тя трябва да се знае, смята Милотинова. „Когато правих филма „Само защото бяха българи“, истината тогава шокира и мен, защото аз именно тогава научих за масовите гробове, за физическото ликвидиране на хора във Вардарска Македония след 1944 – 1945 г. без причина, без присъда, само затова, че са били българи“, разказа тя и посочи, че призванието и отговорността на журналистите е да показват истината.

Милена Милотинова отбеляза, че определени институции в РСМ използват думи „расизъм“ и „ксенофобия“. „Председателят на културния клуб „Иван Михайлов“ в Битоля – Люпчо Георгиевски, беше извикан на разпит по обвинение от страна на тези, които са подали сигнала, именно в расизъм и ксенофобия, но се чудя в ХХI век как може да преследваш жертвата“, коментира журналистката и добави, че културният дом „Иван Михайлов“ беше обект на палеж, в сградата можеше да има хора, които можеха да изгорят живи.

„Виновникът е осъден с условна присъда. Смятам, че едно наказание трябва да е адекватно на опасността на деянието, за което е това наказание. В случая не виждаме такова и именно затова, заради неглижирането на истинските проблеми на българите от РСМ в днешно време се появяват и такива смешни обвинения в расизъм и ксенофобия“, каза още Милотинова и заяви, че не може да си обясни как може да се обвинят хората, които са жертвата на този палеж, а виновниците да бъдат пожалени.

Тя призова историята да се чете правилно, особено при наличието на толкова много исторически извори, източници, книги, които са писани от очевидци, както и такива, които не са писани от български автори. „Вземете един Анри Пози – „Войната се завръща…“, колко добре е описано всичко това. Той е бил очевидец. Той самият се е шокирал от истината, която описва и книгата на Анри Пози по онова време повлиява доста в западните страни на тяхното отношение към съдбата на българите в Македония“, обясни телевизионната водеща.

По думите ѝ е хубаво да се четат първоизточници, да се четат архиви. „Именно затова България апелира и е поставила като едно от изискванията в Двустранния протокол между София и Скопие, който вече е част от Преговорната рамка и е част от европейските изисквания, това, което и Европа очаква от Скопие да бъде изпълнено – отваряне на архивите“, уточни Милотинова, като изрази надежда те да не са унищожени. Според нея, когато архивите на зловещата югославска Държавна сигурност – УДБА се отворят, тогава ще станат ясни още повече неща, включително и за самото общество в РСМ, което заслужава да знае истината. /БГНЕС