Милков за РСМ: Ще се приеме писмен документ, който ще дефинира конкретните задачи

Присъединяването към еврозоната и шенгенското споразумение, както и провеждането на изборите за НС на 2-ри октомври зад границата, са водещите приоритети на МВнР, заяви Николай Милков, служебният министър на външните работи, предаде репортер на БГНЕС.

Сред приоритетите са и присъединяването на страната към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и подготовка от страна на държавата на Първоначален меморандум с позиция по всеки един правен инструмент на ОИСР (Организация за икономическо сътрудничество и развитие), активно присъствия на България в ЕС и НАТО и участието на страната ни в колективните усилия за справяне с настоящите кризи.

От МВнР определят като важни задачи европейската интеграция на страните от Западните Балкани, както и отстояване и надграждане на постигнатото в последните месеци по отношение на европейския път на Република Северна Македония, както и фокусиране на вниманието върху партньорите от ЕС и НАТО и върху други проблеми, свързани със сигурността в региона.

Непосредствените задачи по отношение на двустранния диалог със Северна Македония са приемането на писмен документ, който ще дефинира конкретните задачи пред институциите в България с конкретно разписани ангажименти”, заяви Николай Милков, служебният министър на външните работи, в отговор на въпрос на БГНЕС.

“Българското външно министерство не смята, че присъствието на нашия генерален консул в сградата на КЦ Иван Михайлов в Битоля е проблем“, заяви още той.

“Българското външно министерство не смята, че присъствието на нашия генерален консул в сградата на КЦ Иван Михайлов в Битоля е проблем“, заяви още той.

„В отношенията си със Северна Македония ние се намираме на етап, в който трябва да организираме на първо място координацията на различни институции, за това на нас ни предстои приемането на писмен документ , който ще дефинира задачите на различни институции, организации по отношение това какво ще се прави занапред в отношенията ни със Северна Македония, така че да бъде постигнат един системен подход, да бъдат ясно написани задачи, отговорности, за да се очакват и резултати. Надявам се, че в РСМ също ще протече процедура по консолидация по отношение на това какво ние можем да направим в позитивен смисъл, защото за съжаление ние дори да разполагаме с някакъв консенсус по отношение на Северна Македония, то в нея консенсусът не се вижда много ясно,“ допълва още Николай Милков. „Там има една партия, която е отворена за диалог и друга, която е против и смятам, че ще бъдем много по-улеснени ако за партньор имаме държава, а не партии, уточнява още той.

“Българското външно министерство не смята, че присъствието на нашия генерален консул- Димитър Иванов в сградата на КЦ Иван Михайлов в Битоля е проблем“, заяви още той. „Той не се е опитвал да се намесва в работата на комисията и ако тя наистина е независима няма как тя да й повлияе. Нейната работа трябва да бъде открита и в този смисъл би трябвало да се прецени, че българският генерален консул може да присъства на такова място, така че ние не сме погледнали на неговото присъствие там по негативен начин“ коментира още служебният външен министър.

Всеки четвъртък ще имаме брифинг, с който да уведомяваме медиите какво сме свършили до момента“, заяви Николай Милков.

“Заместник-министърът Костадин Коджабашев е и говорител на министерството, така че той ще води тези брифинги, които се очертават да бъдат 14 на брой,” съобщава още Милков.

Заместник-министри ще бъдат двама души- Велислава Петрова, позната от предишното правителство на Кирил Петков, и извънредният ни посланикът в Украйна до момента Костадин Коджабашев. Според Николай Милков Велислава Петрова е свършила много относно ОИСР( Организацията за икономическо сътрудничество и развитие) както и по отношенията ни със Северна Македония. Светлана Стойчева- Европолски, бивш посланик в Канада, ще бъде началникът на кабинета.

От МВнР също съобщиха, че за парламентарните избори в чужбина са предвидени 7 635 600лв. Със заповед на министъра на външните работи е създадена и Работна група “Избори” в ЦУ на МВнР. Външното министерство е дало и указания на задгранично представителство да бъдат поискани съгласия или да бъдат уведомени, в съответствие с режима в съответната държава, в които Република България има ДКП и в които страната няма представителства, но с които има дипломатически отношения и е назначила акредитиран посланик. Към 08.08.2022г са получени съгласия от 4 страни, сред които Испания и Република Южна Африка, уточняват още от МВнР. /БГНЕС