Милков: Над 1000 души ще бъдат командировани за изборите в чужбина

На първо място поставяме организацията на изборите в чужбина. В тези избори ще бъдат ангажирани всички структури в МВнР. Искаме всички български граждани в чужбина да могат да упражнят правото си на глас. Нещата се усложняват постоянно. Ще трябва да бъдат командировани доста повече хора от България, може би над 1000 души, заради промените в Изборния кодекс. Това вероятно би оскъпило изборите.

Това каза служебният министър на външните работи Николай Милков на пресконференция, на която представи своя екип и очерта основните външнополитически приоритети на България в рамките на служебното правителство, предаде репортер на БГНЕС.

План-сметката за изборите е около 8 млн. лв. за организация на изборите в чужбина, съобщи още Милков и допълни, че за миналите избори отделената сума беше около 6 млн. лв. По-високата цена се дължи на различни разходи, свързани с командировките, но също и на увеличението на възнагражденията на служителите на СИК, както и на по-големия брой хора, които ще бъдат командировани за изборите в чужбина.

За екипа на служебния външен министър няма нищо ново, посочи Милков.

Външният министър отбеляза, че конструктивното и активно участие в работата на ЕС е сред приоритетите на МВнР. „Ще се стараем да защитим, както и досега българския национален интерес по отношение на икономиката и на жизнения стандарт на българските граждани“, подчерта той.

Във връзка с Шенген, министър Милков отбеляза, че през следващата седмица му предстои участие в конференция в Хага.

„Няма връщане на Механизма за сътрудничество и оценка, той е прекратен и не е актуален. Нито за България, нито за Румъния ще се изготвят такива доклади. Тук става дума за доклад, който е по Механизма за върховенството на правото, който се подготвя за всички държави-членки за ЕС“, каза още външният министър.

По отношение на ОИСР, Милков посочи, че представеният първоначален меморандум, вече има и обратна връзка, например в сектор „Околна среда“ и оценките са доста добри и положителни. Той е категоричен, че трябва рязко да подобрим капацитета на диалог с ОИСР. Ако не предприемем стъпки в това отношение, ще констатираме изоставане.

„В момента протичат сложни разговори по отношение на конфликта между Сърбия и Косово“, уточни външният министър.

По темата за РСМ, той посочи, че много неща се изговориха. „Знаете какво е отношението, което ние взехме относно 4 февруари. От бездействие по отношение на репресиите срещу българските граждани и хората с българско самосъзнание, властите в РСМ пристъпиха към действие и се видя какво е това действие. Тук става дума за това, че не можем да не констатираме с дълбоко съжаление, че опитите за надграждане на отношенията с РСМ бяха минирани от властите в РСМ, които не допуснаха отдаването на почит към Гоце Делчев. Ние се постарахме да размразим отношенията“, обясни министър Милков.

Той уточни, че са били поети определени ангажименти, които не са спазени от страна на РСМ. „Първоначално беше позволено трима граждани да се поклонят на гроба на Гоце Делчев, след протест беше разрешено на петима човека. След което спря системата им за пропускане, която не работеше в продължение на четири часа, тя не работеше само в едната посока, което показва цялата инсценировка. Тези, които успяха да влязат, бяха недопуснати до черквата. Никой от тези хора, които пътуваха от София, не успя да се поклони в черквата. За сметка на това бяха арестувани и бити хора“, съобщи още министърът на външните работи.

„Планираме по отношение на консулските въпроси и по отношение също така на правната помощ да направим едни консултации с тях и да изложим нашите претенции“, каза Милков и допълни, че от РСМ не са уведомили България, въпреки че са длъжни по редица конвенции, за задържаните граждани, а страната ни е разбрала от самите граждани, че са задържани.

Милков изказа съболезнования към хората в Турция. „Радвам се, че България е страната, която много бързо успя да окаже помощ на съседна Турция“, отбеляза той и добави, че консулството ни следи ситуацията с изчезналия българин, който е с двойно гражданство. „Надеждата е, че той е между тези неидентифицирани хора, които са в болницата“, изрази надежда външният министър, като уточни, че помощта за турската държава се координира от БЧК.

„По отношение на консулските въпроси ще влезем в преки разговори с РСМ“, съобщи Милков. По думите му се вижда, че всъщност основните проблеми, които са свързани с РСМ, са правата на българските граждани.

На въпрос на БГНЕС какви действия ще предприеме българската държава по отношение на Християн Пендиков, който вече е извън болницата, и ще получи ли българско гражданство, министър Милков отговори, че той ще бъде настанен след няколко дни в жилище, което МВнР ще му предостави. Също така от страна на МВнР е отпусната и сума от дневни пари, които ще позволят на Пендиков и на майка му да се издържат докато са в България, тъй като към момента считат, че има заплаха за тях при евентуално тяхно завръщане в РСМ. „Така, че ние тези въпроси сме ги решили. Предстои, разбира се, и негова среща с министъра на вътрешните работи Демерджиев, на която да се уточни в каква степен на него му е нужна охрана на наша територия, за да не стане той по някакъв начин жертва на провокация“, съобщи Милков.

За българското гражданство на Пендиков, се надяват да се случи в най-бързи срокове. /БГНЕС

Тагове: