Милева: Петкратно е увеличението на незаконната миграция по българо-турската граница през 2022 г.

От 1 януари 2022 г. до 31 декември 2022 г. има петкратно увеличение на незаконната миграция по българо-турската граница. Това каза на пресконференция говорителката на главния прокурор Сийка Милева, предаде репортер на БГНЕС.

Засиленият миграционен натиск е причина на територията на цялата страна да се извършва съвместна специализирана операция на прокуратурата и органите на МВР за противодействие на нелегалната миграция.

По разпореждане на главния прокурор днес служители на ГДБОП, на ГД "Национална полиция", на ГД "Гранична полиция, служители на СДВР и на ДАНС извършват проверки на лица, за които има данни, че извършват каналджийска дейност. Дългото затъмнение между Прокуратурата и МВР даде своето отражение, отбеляза Милева и допълни, че четирима полицаи загинаха, докато се опитват да спрат нелегални мигранти.

Въпреки това, тя посочи, че правоохранителните органи започнаха да говорят на един език.

По отношение на случая NEXO, Милева коментира, че все още се издирват двамата обвиняеми.

Извършва се претърсване на адреси, както и на автомобили. Обект на разследването са организаторите от българска страна на големи канали за трафик на хора, като каналите са от Турция през България, Сърбия, Румъния и оттам за страни през Централна и Западна Европа. Проверяват се също и лица, за които има данни, че са организирали транспортирането, както и че са осигурявали помещения, където са настанявани мигрантите.

Чрез доброто взаимодействие между прокуратурата и МВР, Милева изрази надежда, че ще бъдат постигнати добри резултати по отношение на противодействието на този род престъпност, която засяга доста страни и граждани.

"Забелязва се и увеличение на установените мигранти във вътрешността на страната, като това са граждани предимно от Афганистан и Сирия, като напоследък се забелязват и от Мароко", обяви говорителят на главния прокурор и подчерта, че само за миналата година са образувани 1006 досъдебни производства от прокуратурите в петте апелативни района. По думите й внесените в съда обвинителни актове са 523, като са били повдигнати обвинения на общо 940 лица. 590 са лицата, осъдени за каналджийство, като едва четири лица са получили оправдателни присъди за 2022 г.

"Само преди броени дни главен прокурор Иван Гешев беше на посещение в Турция, където проведе работна среща с турския главен прокурор и с вътрешния министър на Турция. Там българската прокуратура отново заяви готовността си да използва всички сили и средства, за да противодейства на този род престъпност на целия Балкански регион", обяви Милева. С днешните действия тя посочи, че още веднъж правоохранителните органи могат да покажат, че могат да опазват външните граници на ЕС. "Вярваме и се надяваме в най-скоро време страната ни да стане членка на Шенген", каза още тя. /БГНЕС