Милена Милотинова: Гоце Делчев е един от големите будители в своето време и днес

Военно-историческата комисия раздаде годишните си награди за 2022 г. Журналистката и телевизионна водеща Милена Милотинова е отличена с наградата на името на Гоце Делчев за принос в опазването и популяризирането на българската военна история, предаде репортер на БГНЕС.

Родственикът на Гоце Делчев маестро Христо Христов връчи наградата на Милена Милотинова. Специално за нея беше изпята и оперна песен по негова инициатива.

Емблематична е тази награда, защото е на името на Гоце Делчев, именно затова е изключително скъпа за мен", заяви Милотинова. По думите й звучат абсурдни споровете в една историческа комисия на две държави какъв е бил Гоце Делчев, като сам той е казал, че е българин. "Гоце е един от големите будители не само в своето време, но може би и днес", подчерта тя.

Бриг. ген. Станимир Христов е удостоен с почетното звание "Командир-пазител на славните традиции на българската армия". Полк. Иван Иванов връчи сертификата с думите, че бриг. ген. Христов обучава българските войници, а не наемници. "Ще продължаваме да обучаваме нашите момичета и момчета на това, което трябва да правим за майка България", заяви бриг. ген. Христов.

За изследване на балканската история и сближаване на държавите и народите от региона наградата на Военно-историческата комисия за 2022 г. получи Вукота Вукотич от Черна гора. Доц. Марияна Стамова връчи наградата и отбеляза, че носители на приза през годините са били представители от Румъния, Северна Македония и други държави.

Д-р Снежана Радоева е отличена с голямата годишна награда на Военно-историческата комисия за 2022 г. за приноса й в изследването на духовността и традициите в българската армия.

Пред БГНЕС маестро Христо Христов каза, че за него е висока чест, че Военноисторическата комисия присъжда награда на името на Гоце Делчев по повод неговата 150-годишнина и за него е удоволствие, че с нея е отличена точно Милена Милотинова. „Военноисторическата комисия сама по себе си е едно много високо и голямо име. Името на Георги Николов Делчев също е едно много високо име, което се употребява даже не в една държава, а в повече под различни форми“, заяви той и допълни, че наградата на името на неговия родственик означава, че има хора, които са оставили сериозен знак, сериозен белег в историята ни.

„Историята на Балканите не е от най-мирните, даже в Европа е едно от най-немирните места и от семейството са останали някакви белези в тази история, може би и занапред ще оставим“, добави той и изрази надежда тези белези да бъдат културни, добри, да носят мир и радост.

Маестро Христов подчерта, че истината по принцип не е леко нещо, в някои случаи дори е товар. По думите му за истината трябва здрава костна система, кураж, качества, които не са присъщи на абсолютно всеки индивид. „Но това, което прави Милена Милотинова, според мен е високо професионално“, категоричен е той, като определи телевизионната водеща и журналист за прекрасен професионалист. /БГНЕС