Милен Велчев: Николай Василев трябва да върне доверието на инвеститорите

Правителството начело с Николай Василев, ако бъде гласувано, трябва да върне доверието на чуждестранните инвеститори. Финансовата стабилност на страната е гарантирана и то може да се фокусира върху малко по-далечни действия. Това заяви за БГНЕС Милен Велчев, коментирайки предложения от Слави Трифонов и „Има такъв народ“ кабинет, в който премиера и двама министри са свързани с управлението на НДСВ.

Милен Велчев и Николай Василев в централата на НДСВ

„Познавам прекрасно Николай Василев, Любомир Дацов и някои от другите предложения за министри на „Има такъв народ“. Трудно ми е да си представя по-подходящи кандидати за тези постове с оглед на личните им качества и натрупания опит“, заяви Велчев, който беше финансов министър в правителството на Симеон Сакскобургготски /2001-2005 г./.

Велчев припомни, че предложеният за премиер има богат административен опит, с който малцина могат да се похвалят.

„Николай Василев освен образователните си квалификации е и единственият, който е управлявал не е едно, не две, а три министерства и съответно има опит в тях“, каза той и добави, че споделя на 100 процента икономически възгледи на своите бивши колеги. „Знам какво мислят и смятам, че е в правилната посока“.

Според Велчев нищо не налага аварийни действия, нито състоянието на бюджета, нито нещо друго.

Милен Велчев и Любомир Дацов, кандидат за министър на икономиката в кабинета на "Има такъв народ"

„В средносрочен план правителството трябва да предприеме действия за укрепването на доверието на инвеститорите, за създаване на по-добра бизнес среда. Това няма да е лесно, защото през последните 10 години бе създадено доста голямо недоверие сред инвеститорите. Това си личи по статистиката за преките чуждестранни инвестиции /ПЧИ/, както и в оценките на ЕС за администрацията“, каза бившият финансов министър.

Велчев коментира и необходимостта от актуализация на бюджета от бъдещата власт и доколко това трябва да се направи спешно.

„Това че не се налагат аварийни действия, не означава непременно, че няма да има актуализация на бюджета, защото доста неща по необходимост са прекроени през тази година в бюджета. В края на миналата година са планирани едни разходи, но заради пандемията и икономическата обстановка са се наложили други разходи за сметка на предварително планираните, които няма да бъдат направени. Всичко изисква актуализация от страна на НС. Това, което имах предвид, че няма нужда от спешни преговори с МВФ, както беше преди 20 години, за да се гарантира финансовата стабилност. Тя е гарантирана“, подчерта Милен Велчев. /БГНЕС