Милей пред аржентинския парламент: Ще управлявам със или без политическа подкрепа

В първата си политическа реч пред парламента аржентинският президент либертарианец Хавиер Милей заяви, че ще прокара своя пакет от радикални икономически реформи "със или без подкрепата на политическите лидери".


"Ние ще променим страната към добро... със или без подкрепата на политическите лидери, с всички законови ресурси на изпълнителната власт", заяви Милей пред депутатите, които спряха проекта му за дерегулация и бюджетни съкращения, предаде АФП.

"Ако търсите конфликт, ще имате конфликт", каза още президентът.

Милей обяви, че има за цел и да закрие държавната информационна агенция Télam по време на речта си. Агенцията е създадена е през 1945 г. от бившия президент Хуан Доминго Перон, който по това време е министър на труда.


„Ще закрием новинарската агенция Télam, която беше използвана като пропагандна агенция на Киршнеризмът през последните десетилетия“, каза призидентът.

Киршнеризмът е аржентинско политическо движение, основано на популистки идеали, формирано от поддръжниците на съпрузите Нестор Киршнер и Кристина Фернандес де Киршнер, които последователно бяха президенти на страната. /БГНЕС