Михайлов: Смятам, че имам още какво да дам на българския футбол

Смятам, че имам още какво да дам на българския футбол. Това заяви президентът на БФС Борислав Михайлов, който гостува в предаването Гостът на Sportal.bg. Той коментира редица теми, свързани с българския и световен футбол.

Михайлов е категоричен, че Конгрес на 12 октомври ще има и ще бъде проведен по този „странен“ дневен ред. „Конгрес на 12 октомври ще има. Ние сме правова държава и ние като футболен съюз, спазваме законите. Дали е правилно да се вземе такова решение от съдийка, за първи път се свиква Конгрес от съда. За първи път се свиква Конгрес и по време на първенство, и по време на пандемия, но ние не бягаме от това и ще го организираме по този странен дневен ред“.

Президентът на БФС Борислав Михайлов.

Благодаря на хората, които досега са ме избирали, и тези които ми издигат кандидатурата в момента. Ще отида с гордо вдигната глава на този Конгрес, ще кажа какво съм направил и какво мога да направя, и хората преценяват, така че аз нито ще плюя някой, нито нищо подобно. Трябва да има креативност, българският футбол не е нито толкова зле, нито нищо подобно. В сравнение с държави около нас, и на национално, и на клубно ниво, сме доста по-добре“, каза той по отношение на издигнатата му кандидатура за президент на Съюза от Локо Сф и още няколко клуба, добавяйки:

За този период, който го говорим, три години и половина от предишния Конгрес, сме направили над шест комплекса футболни, на територията на различни общини и осем се правят в момента, като обещаното е било тогава пред делегатите за 6 млн. инвестиции в инфраструктура, а ние сме инвестирали над 12 млн. Дори държавата няма такава инвестиция, говоря в спорта футбол. Правим всичко възможно и усвояваме абсолютно всички проекти на ФИФА и УЕФА, и всичко, което „говорят“ хора, които аз съм ги предложил в УЕФА, съм им плащал образованието, и съм ги предлагал да бъдат делегати или членове на комисии, не мога да кажа, че познават повече УЕФА и програмите от мен, защото това е нелепо“.

Не е вярно, че по мое време не сме имали успехи. Последното ни участие на голям международен форум е Европейското първенство през 2004 година, когато вече бях в управата на БФС. И на тримата (б.а. - Димитър Бербатов, Стилиян Петров, Мартин Петров) съм им бил шеф по онова време. Когато Иван Славков, лека му пръст, си тръгна от Португалия, аз останах и им бях шеф. Аз нямам проблем с никого от тях и никога не сме се карали. Беше неуважително от страна на Бербатов да не ме поздрави на мача с Литва. Аз лично не го видях тогава. Амбициран съм да водя Българския фуболен съюз и през следващите четири години. Исках да си довърша настоящия мандат, но прекаленото говорене срещу мен ме мотивира още повече. Починах си година и половина, видях къде са ми грешките и съм готов да ги поправя“.

Смятам, че има още какво да дам на българския футбол. Това ми е пети Конгрес, номинирали са ме всякакви отбори. За мен е чест, че Локо София ми издига кандидатурата, това е един много уважаван клуб. Нормално е ЦСКА да издигне кандидатурата на Бербатов. Това е нормално. Наско Сираков? Приятелството няма нищо общо, с Наско сме били заедно от първия Конгрес, сега е собственик на Левски, това не е на всяка цена, няма значение кой те издига, а кой те избира“, продължи президентът на футболната централа.

Михайлов сподели, че според него ще има нов Национален стадион. „В сравнение с държави около нас сме много по-добре. Погледнете другите държави на какво ниво са откъм стадиони, осветление. Румъния е три пъти по-голяма от България, а и те са по-назад от нас в клубната ранглиста. Надявам се държавата ни да продължава да инвестира в спорта. Трябва да бъде направен поне един Национален стадион и няколко по-малки. Според мен ще има нов Национален стадион. Когато в Северна Македония направиха стадион, всички казаха: „Ето, вижте, футболният съюз нищо не прави“. Не, не футболният съюз прави стадиони, а държавата". Така е навсякъде по света“.

Не съм в лоши отношения със Стоичков и Любо Пенев. Никой с никого не е скаран. Времето си минава, всеки го хваща животът и пътищата се разделят. В едни момент футболът ни събира под една или друга форма - кой шеф, кой треньор на някой отбор. Това, че Мартин и Стилиян подкрепят Бербатов, е нормално - те са от едно поколение. Няма нищо странно между мен и Стоичков и Пенев. Всеки е в различна среда, което неминуемо влияе на един човек“, коментира той взаимоотношенията си с Христо Стоичков и Любослав Пенев.

Тирето в името на ЦСКА? Трябва да питате юристите, нямаме отношение по този въпрос, с мен никой не е разговарял. Това са юридически неща, които напоследък навлязоха много във футбола. Не само в българския футбол. Няма спортно право като дисциплина, това е глава в големия учебник. Два клуба ЦСКА в елита и кой е ЦСКА? Не е аз да казвам, въпросът е кой приемат феновете. Има 20 отбора Левски в България, има много отбори Ботев, важно е кой е приемат феновете“, сподели президентът на БФС и мнението си за въпроса с премахването на тирето от името на ЦСКА-София.

Михайлов добави, че от УЕФА категорично са против плановете на ФИФА за провеждане на Световно първенство на всеки две години. „Основно е това, за Световно първенство на всеки две години, и прекалено наситения международен календар – ще затрудни не само футболистите в топ 5 първенствата. В някои конфедерации като Океания има по-малко мачове. УЕФА с мнението на всички 55 държави, които са членове – позицията на УЕФА е да няма промени в календара, тъй като той и в момента е прекалено наситен“. /БГНЕС