Михаил Попов: Целта ни е четвъртфинал в Токио

Целта ни е четвъртфинал в Токио. Това обяви треньорът на сестри Стоеви Михаил Попов на пресконференция в Пресклуб България, предаде репортер на БГНЕС. Габриела и Стефани защитиха европейската си титла в украинската столица Киев, а сега погледите им са насочени върху Токио 2020. На събитието присъства и председателят на БФ Бадминтон д-р Володя Златев.

Попов (д) вярва в силното представяне на сестри Стоеви в Токио.

Мисля, че да. Бяхме си сложили малко напрежение, тъй като знаехме, че трябва да станем първи, бяхме от топ фаворитките. Винаги си поставяме лека нотка от напрежението, така че на всяка цена трябва да бием. Много се радваме, че на всеки мач, особено на Европейското, да докажем, че се справяме с напрежението“, започна Габи по повод изминалото европейско първенство. Стефани добави: „Имаше напрежение още преди Европейското, докато се подготвяхме на тренировки, тъй като знаем, че предстои важно състезание. Опитахме се по време на Европейското да го изчистим и на корта да покажем най-добрата си игра. Треньорът ни подкрепяше непрекъснато и сме щастливи, че защитихме европейската си титла“.

Бадминтонът в Европа доминиращите държави са Дания, Англия и Русия, с тази титла България показа, че заслужава да бъде сред тях. Конкуренцията беше на високо ниво. 2018 година, когато те вече направиха тази историческа титла, те натрупаха опит и ние винаги сме си поставяли все по-високи цели – даже ме упрекват понякога, че съм строг, но аз винаги ги мотивирам и на състезанията, и на тренировъчния процес. Вече са утвърдени, със световен статут, всички азиатски държави се съобразяват с тях и затова тази титла е съвсем нормална. Щастлив съм, че потвърдихме тази европейска титла, сега ни предстои най-важното“, сподели Попов.

Титлата е историческа, защото е дублирана от нашите момичета, които успяха да покажат че са водещи не са в Европа, но и в света. Това, което федерацията, е всичко възможно те да бъдат финансово обезпечени, за да може тяхната подготовка да бъде спокойна. Благодарение на тях и Европа се гордее, защото в конкуренцията на азиатските държави, те са емблемата на европейския бадминтон. Неслучайно медиите в Малайзия, Индонезия, Китай и Япония те са изключително разпознаваеми и ги слагат сред претендентките за Токио 2020. Разчитам на професионализма на Михаил Попов. Действително, това отношение към спорта като професионална подготовка и желание, което продължава със същия хъс, води до същите високи резултати – дай Боже да излезем от групите, пък после, Божа работа“, си пожела председателят на федерацията д-р Володя Златев.

Попов разкри, че нашите са в топ 8 на ранглистата за Токио, която се базира на предолимпийската квалификационна година от лятото миналата година досега. „Много малко време остава, но ние отдавна сме в подготовка. Искам да подчертая, че нашата най-важна цел е да влезем в поставените играчи – първите осем, които се класират. Това е такава ранглиста Race Tо Tokyo, която е предолимпийска, важат резултатите за последната една година. Те са на осмо място в нея и ние постигнахме тази цел. Това означава, че ще се надяваме на по-добър жребий, за да посрещат постепенно противници, които са от световна величина. Това е най-важната ранглиста за Олимпиадата. Беше предвидено по принцип да отидем 10 дена преди влизане в олимпийското село, за да имаме подготовка с японски състезатели. Това не можа да се реализира заради Ковид кризата".

Мисля, че заминаваме на 16 юли, за да влезем в олимпийското село на 17, не можем да влезем по-рано, това е регламентираната дата. Ние сме вече официално ваксинирани с две дози и притежаваме официални сертификати. Състезанията приключиха, щастливи сме, че състезанията, които са квалификации за Токио, минаха, защото имаше риск да отпаднат поради пандемията. Момичетата имат едно отборно състезание събота и неделя, това ще е поддръжка на формата, надявам се да няма контузии, още една седмица сме в София, на 25 юни заминаваме за Спорпалас във Варна, където ще има спаринги с чуждестранни състезатели. Ще има и български състезатели от националния отбор – там оставаме две седмици, след това се прибираме в София за една седмица, и след това заминаваме за Токио на 16 юли“, продължи той.

На въпрос на БГНЕС относно това каква е реалистичната цел на Токио 2020, Попов отвърна: „Ние чакаме жребия, за да се фокусираме, но по моя преценка, в обстоятелствата, които са днес, във формата и нивото, което показват, целият прогрес за тези три години, мисля, че те вече имат самочувствието да направят по-добър от резултат в Рио, където бяха девети – статутът го има, осми сме в ранглистата за Токио, и се надявам да стане. Като цел си поставяме четвъртфинал на Олимпиадата, това ще го гоним до край. След това на 1/4-финал всичко може да стане“.

Стефани и Габи Стоеви влизат като поставени в една от четирите групи на Олимпиадата.

Първите 16 в двойките се класират за Олимпиадата. Четири групи по четири двойки. Във всяка една група има поставен първи и още един, който е в първите осем. Нашите момичета в тяхната група ще са втори поставени. След това ще има още две двойки, които ще са след тях. Надяваме се на две победи, за да излезем от групата. Първите две двойки се класират за четвъртфинал. Само в България се проведе по време на локдауна лагер на Спортпалас във Варна и ние веднага се включихме, това беше единственото място, където можеше да се тренира. Никой нямаше достъп до залата. След това се продължи юни месец след разхлабването на мерките“, завърши той. /БГНЕС