Михаил Горбачов - последният съветски лидер, почина на 91 години

Михаил Горбачов, който промени хода на историята, предизвиквайки разпадането на Съветския съюз и беше една от най-великите фигури на XX век, почина в Москва на 91-годишна възраст.

За смъртта му съобщиха руските информационни агенции, като уточниха, че Горбачов е починал в централна болница в Москва "след тежко и продължително боледуване".

Горбачов, който беше на власт между 1985 и 1991 г., помогна за излизането на американско-съветските отношения от дълбокото замразяване и беше последният оцелял лидер от Студената война.

Животът му е един от забележителните за времето си, а реформите му като съветски лидер преобразиха страната му и позволиха на Източна Европа да се освободи от съветското управление.

Промените, които инициира са дълбоко уважавани на Запад - през 1990 г. той получава Нобелова награда за мир, но също така си спечелва презрението на много руснаци, които оплакват края на ролята на СССР като световна суперсила.

През последните две десетилетия той прекара голяма част от времето си в политическата периферия, като периодично призоваваше Кремъл и Белия дом да подобрят отношенията си, докато напрежението се покачваше до нивата на Студената война, след като Русия анексира Крим през 2014 г. и особено след като нападна Украйна по-рано тази година.

Отношенията му с президента Владимир Путин понякога бяха трудни, но руският лидер все пак изрази своите "дълбоки съчувствия" след смъртта на Горбачов.

"Сутринта (Путин) ще изпрати съболезнователна телеграма до семейството и приятелите на Горбачов", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред руските информационни агенции.

Горбачов, който беше на власт между 1985 и 1991 г., помогна за излизането на американско-съветските отношения от дълбокото замразяване и беше последният оцелял лидер от Студената война.

На Запад той е популярен и заради това, че ръководи реформите за постигане на прозрачност и по-голяма обществени дебати, които ускориха разпадането на съветската империя.

Ръководителят на ООН Антонио Гутериш похвали Горбачов като "единствен по рода си държавник, който промени хода на историята" и "направи повече от всеки друг човек за мирния край на Студената война".

Британският министър-председател Борис Джонсън заяви, че "винаги се е възхищавал на смелостта и почтеността", които Горбачов е проявил, за да доведе Студената война до мирен край.

"Във време на агресията на Путин в Украйна неговият неуморен ангажимент за отваряне на съветското общество остава пример за всички нас", каза той в публикация в Twitter.

Френският президент Еманюел Макрон го похвали като "човек на мира, чийто избор отвори пътя на свободата за руснаците. Неговият ангажимент към мира в Европа промени нашата обща история".

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен нарече Горбачов "доверен и уважаван лидер", който "откри пътя за свободна Европа".

Неговата "решаваща роля" за събарянето на Желязната завеса, която символизираше разделението на света на комунистически и капиталистически блокове, и за прекратяването на Студената война остави наследство, което "няма да забравим", написа тя в Twitter.

Първият руски лидер, доживял 90-годишна възраст, беше поздравен за юбилея си от всички световни лидери, включително от президента на САЩ Джо Байдън и бившия германски канцлер Ангела Меркел.

У дома Горбачов остана противоречива фигура и имаше трудни отношения с Путин.

За Путин и много руснаци разпадането на Съветския съюз беше трагедия, която доведе до десетилетие на масова бедност и отслабване на авторитета на Русия на световната сцена.

С разпадането на СССР Горбачов беше заменен от по-младия Борис Елцин, който става първият президент на постсъветска Русия.

От този момент нататък Горбачов остана встрани от политиката, като се посвещава на образователни и хуманитарни проекти.

Горбачов не направи публични изявления относно войната на Русия в Украйна, въпреки че неговата фондация призова за "бързо прекратяване на военните действия и незабавно започване на мирни преговори".

Източник, близък до семейство Горбачови, съобщи за информационната агенция ТАСС, че той ще бъде погребан до съпругата си Раиса Горбачова в московското Новодевическо гробище, където почиват много други известни руски личности, включително Борис Елцин./БГНЕС