Михаил Михайлов: Един добър успех за българския баскетбол

"Един добър успех за българския баскетбол и за клубовете ни, защото предизвикахме добри отзиви в Европа, да говорят за нашия баскетбол. Надявам се и националният отбор да може да продължи това, което двата клуба направихме, и да не правим стъпка назад", заяви президентът на Балкан Ботевград относно класирането на тима за осминафиналите в турнира ФИБА Европа, предаде репортер на БГНЕС.

Президентът на Балкан Михаил Михайлов.

"Доволен съм изключително много от това, което направихме. Бях един от малкото хора, които вярваха в този малък подвиг. Радвам се изключително много и за двама човека - Иван Гагалюгов и Петър Георгиев, които от сърце и душа дават всичко Балкан и Рилски спортист да вървят в правилната посока. Мисля, че този частичен успех се дължи до голяма степен на тях двамата. Надявам се още дълги години да продължават в същия дух, да подкрепят собствените си клубове, защото в много скоро време от там ще излязат още баскетболисти, които да представляват българския баскетбол", допълни Михайлов, който потвърди, че Балкан ще кандидатства за домакинство на балона за Купата на България.

Старши треньорът Йовица Арсич.

Треньорът на ботевградчани Йовица Арсич също изрази радостта си от успеха във ФИБА Европа. "Много съм доволен от крайния резултат, защото шансовете ни не бяха много големи преди участието ни в турнира, имайки предвид това, че противниците идват от по-силни първенства и с по-високи бюджети. Но в точния момент играхме на високо ниво в защита и се справихме със задачата, която имахме. Не съм изненадан от представянето на Божидар Аврамов, въпреки че още физически не е на перфектно ниво. Той е човек, който много пъти е решавал мачове на такова ниво. Той натрупа много опит и това му е основната задача, да има решаваща роля във важните моменти. Поздравявам и отбора на Рилски спортист. Надявам се и националният отбор да завърши този успех и да ни зарадва с една победа срещу Латвия. Мисля, че това е много важно за българския баскетбол", каза Арсич.

Той коментира и следващия съперник на Балкан в турнира - швейцарския Фрибур Олимпик. "Класен отбор, отбор с по-висок бюджет от нас, познавам няколко състезателя. Основният им град беше най-добрият подавач в Адриатическата лига преди години. Имат поне шест американци в състава, което е свидетелство за атлетизма, с който разполагат. Няма да е лесно в никакъв случай, но те играят в първенство, което не е по-силно от нашето, така че нямат предимство в това отношение. Ние трябва да сме фокусирани върху своите качества и да сме на най-високото възможно ниво, когато се срещнем, за да можем да ги победим".

Баскетболистът на ботевградчани Николай Грозев.

Баскетболистът на Балкан Николай Грозев сподели, че вярва, че той и съотборниците му могат да преодолеят швейцарския тим. "Чувствам се много добре в клуба, познавам се с всички момчета. За мотивация е излишно да говорим, защото в този клуб трябва да се доказваш всеки ден, да се бориш във всяка тренировка за минутите, които си на терена. В следващия етап на турнира ни очакват доста добри опоненти с класни чужденци, главно американци. Ще ни бъде доста трудно, но ако продължим да пазим същата защита, която в Турция, мисля, че можем да се справим с тях", каза Грозев. /БГНЕС