Мигранти: Стигнахме ли в Гърция? Помогнете ни!

Някои се опитват да срежат ограда от бодлива тел, докато други търсят дърва и камъни, за да ги хвърлят по полицаите, но крайната цел за хилядите мигранти в граничния град Кастанес между Турция и Гърция е да стигнат до Европа.

Около 500 гръцки войници и въоръжена полиция имат други идеи и от време на време стрелят със сълзотворен газ, за да предотвратят това, от което се страхуват да се превърне в потоп от хора, които се опитват да преминат границата.

До това се стигна, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща да позволи на бежанците да преминат в Европа от Турция, след като каза, че не може да се справи с нови вълни от хора, които бягат от Сирия. Той вече е дал подслон на 3,6 милиона сирийски бежанци.

На няколко километра от напрегнатите сцени в Кастанес, стотици мигранти успяха да влязат в Северна Гърция, пресичайки река Еврос, която тече 200 км. по границата.

"В Гърция ли сме?" пита млад афганистанец, докато върви в група от 20 души по селски път близо до град Орестиада.

"Къде можем да намерим такси или влак, за да отидем до Атина?"

След обявяването от Ердоган за невъзможност за справяне, въоръжените сили за сигурност патрулират по гръцкия бряг на Еврос – превърнал се в обичаен пропускателен пункт - с помощта на високоговорители предупреждават всеки, който чува, да не влиза на гръцка територия. Дронове също наблюдават движенията на мигрантите.

Но граничната зона е обширна и трудно се покрива от екипите за наблюдение.

"Река Еврос има огромна дължина и има някои удобни пасажи", за да се пресече, обяснява Христос Метиос, областен управител на Македония и Тракия.

"Гръцките сили полагат усилия, но някои мигранти могат да се промъкнат." каза той пред телевизия Скай.

Шефът на граничните служители Панайотис Харелас показа на журналистите редица турски гранати със сълзотворен газ, за които каза, че са били хвърляни към гръцките сили от мигранти.

Гръцки полицай каза за АФП, че той и неговият екип са „арестували хората през цялото време, още от рано сутринта“.

Повечето от събраните бяха млади мъже „главно от Афганистан“, които бяха без багаж.

Ходене в продължение на дни

В Кастанес (наричан Пазаркуле от турска страна) около 4000 мигранти са се събрали зад оградите според гръцката полиция. Двадесет и четири часа по-рано имаше 1200.

Някои се катерят по дървета, за да разгледат по-добре какво им предстои, други хвърлят парчета бетон към гръцката страна. Някои дори хвърлят гранати със сълзотворен газ по бодливата тел.

По второстепенни пътища, които пресичат границата, групи бежанци вървят без почивка. Някои са загубили обувките си в реката.

Те са покрити с кал и изтощени, страдат от студа и дъжда, надявайки се да стигнат до втория град на Гърция, Солун, който е на три часа път, или до столицата Атина, където ще се опитат да се свържат с представители на ООН за помощ.

"Ние ходим от четири дни", уморено каза пред Франс прес 36-годишният Шади от Иран.

"Преминахме реката ... Искам да стигна до Албания и оттам да отида в Европа", добавя той, докато крачи край село Нео Хеимонио, на около пет километра западно от турската граница.

Помогнете ни!

Той вървеше с групи от афганистански и африкански мъже, само с подгизналите от вода дрехи на гърба си.

В гръцкото село Марасия, близо до реката, собственикът на кафе Попи Катривези никога не е виждал нещо подобно.

"Ние сме имали подобни ситуации през последните години, но никога нещо подобно на случилото се от петък. Изглежда, че хиляди идват от Турция", каза той пред AФП.

Само на няколко метра някои афганистански семейства, включително пет деца, са намерили подслон в параклис.

Охлузени и гладни просят храна и вода.

„Помогнете ни“, призовават те репортерите./АФП