Microsoft укрива данъци в много страни

В публикувано проучване се твърди, че технологичният гигант Microsoft е избегнал плащането на милиарди данъци във Великобритания, Австралия и Нова Зеландия - страни, в които има изгодни договори с публичния сектор - поради сложната си корпоративна структура.

Според Центъра за отчетност и изследване на корпоративното данъчно облагане (Cictar) компанията е лишила държавната хазна от така необходимите приходи, докато е получавала пари от данъкоплатците.

"В много случаи през последните години Microsoft е плащала нулеви данъци, като е прехвърляла печалбите си към компании, регистрирани на Бермудските острови и други известни данъчни убежища", се казва в изявлението на Cictar.

Според проучването Microsoft Global Finance - ирландско дъщерно дружество, което има статут на данъчен резидент на Бермудските острови - е консолидирало инвестиции за над 100 млрд. долара и въпреки оперативната печалба от 2,4 млрд. долара не е платило никакъв данък през 2020 г.

В друг пример Microsoft Singapore Holdings отчита печалба от дивиденти в размер на 22,4 млрд. долара през 2020 г., но обявява данъчно задължение от едва 15 долара.

"Microsoft се хвали с маржове на печалба от над 30% за своите акционери. Въпреки това в Обединеното кралство, Австралия и Нова Зеландия подадените документи показват възвръщаемост от три до четири процента", казва Джейсън Уорд, анализатор в организацията.

"Не изглежда правдоподобно, че тези богати пазари имат толкова драматично ниски резултати", каза той и нарече "този вид несъответствие... огромен червен флаг за избягване на данъци".

" Microsoft лишава публичния сектор от така необходимите приходи", докато "печели милиарди като държавен изпълнител, с договори на всички нива на управление и в почти всяка страна", заяви Cictar.

Според проучването през последните пет години компанията е подписала обществени договори на стойност най-малко 3,3 млрд. долара във Великобритания, САЩ, Австралия и Канада.

Microsoft е обект на разследване от страна на данъчните власти в САЩ и други страни, включително Австралия, и "повече от 80% от общите й чуждестранни приходи се насочват през Пуерто Рико и Ирландия", се казва в доклада.

Microsoft заяви, че спазва "всички местни закони и разпоредби" в страните, в които оперира.

"Ние обслужваме клиенти в страни от цял свят и нашата данъчна структура отразява този глобален отпечатък", се казва в изявление на компанията. /БГНЕС, АФП

Лондон / Великобритания