Мецола представи план с нови правила за справяне с корупцията в ЕП

Ръководителят на Европейския парламент обеща днес да наложи нови правила за борба с корупцията, след като членове на ЕП бяха въвлечени в скандал за подкупи, свързан с Катар и Мароко.

Председателят на парламента Роберта Мецола откри пленарната сесия на парламента в Страсбург, докато белгийските следователи продължават да разследват предполагаеми парични подкупи на депутати.

Тя обеща да осигури "повече прозрачност" и "отчетност" - с "подход в първа стъпка", който ще включва по-засилен контрол върху "представляващите трети държави и техните интереси".

Нейното настояване, че "това е началото, а не краят", последва критиките на много членове на ЕП и наблюдатели, че предприетите от нея мерки не отиват достатъчно далеч, за да се възстанови общественото доверие в институцията.

Парламентът е разтърсен от скандала, който избухна преди месец с ареста на един от 14-те заместник-председатели на Мецола, след като белгийската полиция нахлу в домовете и офисите на няколко настоящи и бивши евродепутати, парламентарни сътрудници и ръководители на неправителствени организации, които работят с депутати. Претърсванията бяха разпоредени като част от разследването на белгийската прокуратура за подкупи в Европейския парламент в полза на Катар и Мароко. При полицейските обиски са открити 1,5 млн. евро в брой.

Катар отрича да има каквато и да е роля в каквито и да е нарушения по случая. Мароко заявява, че е обект на необосновани "медийни атаки" във връзка с обвиненията.

Един от заместник-председателите на Мецола, гръцкият евродепутат Ева Кайли, също заяви чрез адвоката си, че не знае нищо за парите в брой, намерени в дома ѝ. Тя остава в ареста заедно с трима други заподозрени: Франческо Джорджи, парламентарен сътрудник, бившият евродепутат Пиер Антонио Панцери и Николо Фига-Таламанка, ръководител на неправителствена организация, заподозряна в извършването на плащания към евродепутати. И тримата заподозрени мъже са италианци. Според съобщение на белгийска медия Джорджи е направил признание. Всички те са обвинени в Белгия в "престъпна организация, корупция и пране на пари". Гърция и Италия са започнали свои собствени разследвания.

Мерките на Мецола имат за цел да "повишат почтеността, независимостта и отчетността" в парламента.

Скептицизъм по отношение на реформите

Тя използва първата сесия на парламента през 2023 г. във френския град Страсбург, за да изброи предложените мерки, които включват повече проверки на това кой получава достъп до парламентарните помещения и забрана на дейностите на членовете на ЕП с държави извън ЕС, "които биха могли да създадат конфронтация" със служебните им задължения. Финансите на депутатите ще се декларират публично и ще има "повече обучения за подаване на сигнали за нередности", каза тя.

Мецола изрази надежда, че промените ще подчертаят "решаващата роля на членовете на ЕП в процеса на вземане на решения в Европа и нашата роля да направим живота на европейците малко по-сигурен, малко по-справедлив и малко по-равноправен".

Но Алберто Алемано, професор по право на ЕС във френското бизнес училище HEC, изрази скептицизъм, че "тези няколко правила" ще променят политическата култура на парламента.

"Очаквахме по-сериозна, по-структурна реакция", каза той пред АФП.

Някои евродепутати заявиха, че е назрял моментът за създаване на орган на ЕС, който да гарантира прозрачността във всички институции на Европейския съюз. Подобна идея е била предлагана от Европейската комисия в миналото, но така и не е била осъществена.

Съпредседателката на групата на левите в Европейския парламент Манон Обри заяви, че първоначалните обвинения, насочени към Катар, са "само върхът на айсберга", като се имат предвид по-късните обвинения за Мароко. Тя каза, че ако не се проведе незабавен дебат в пленарната сесия по скандала, това рискува да подкопае още повече доверието в парламента.

Случаят с предполагаемата корупция продължава да вълнува законодателния орган.

В началото на януари, по искане на белгийските прокурори, Европейският парламент започна процедура за снемане на имунитета на други двама членове на ЕП: белгиеца Марк Тарабела, чийто дом беше сред обискираните през декември, и италианеца Андреа Козолино. Процедурата е в процес на разглеждане в Парламента. Тарабела и друг белгийски евродепутат, Мария Арена, признаха, че не са декларирали платени разходи за пътувания до Катар.

В сряда парламентът трябва да гласува кой ще наследи Кайли на овакантеното от нея място на заместник-председател на парламента. /БГНЕС, АФП