Местни избори без машини, в София битката ще е за второто място

България избра местна власт с хартиени бюлетини след като бе отменено машинното гласуване 30 часа преди започването на изборния ден.

София отива на балотаж, а битката в столицата се очертава не за първото, а за второто място, предаде БГНЕС.

По данни на всички социологически агенции в София води Васил Терзиев. Голямата битка е за второто място между Ваня Григорова от БСП Обединена Левица и Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС.

От областите градове, според преварителните данни, още на първи тур ГЕРБ-СДС печели Бургас, Стара Загора, Габрово, Кюстендил, Перник. В Кърджали е избран за кмет с 55,7% Ерол Мюмюн.

В Пловдив, Варна и Велико Търново кандидатите на ГЕРБ-СДС Костадин Димитров, Иван Портних и Даниел Панов водят убедително, а в Русе – кандидатът на БСП и досегашен кмет Пенчо Милков.

Данните от екзитпола за кмет на София:

„Тренд“: Васил Терзиев – 38,8%, Ваня Григорова – 19,3%, Антон Хекимян от 17,1%.

„Алфа Рисърч“: Васил Терзиев - 37%, Ваня Григорова - 20.7%, Антон Хекимян - 18.9%

„Галъп“: Васил Терзиев - 38,8%, Ваня Григорова – 19%, Антон Хекимян – 16,9%

Данните от екзитпола за СОС:

„Тренд“: ПП-ДБ - 40,5%, , ГЕРБ-СДС - 19,5%, БСП - 13%, "Възраждане" - 9,8%

„Алфа Рисърч“: ПП-ДБ с 39.4%, ГЕРБ - 20.5%, БСП - 13.4%

„Галъп“: ПП-ДБ с 40,6%, ГЕРБ – 19,2%, БСП – 12,7%

Данни на „Тренд“ за страната:

В Пловдив кандидатът на ГЕРБ-СДС Костадин Димитров събира 33,7% от гласовете, а втори е Ивайло Старибратов от ПП-ДБ с 22,2%.
Във Варна Иван Портних от ГЕРБ е подкрепен от 28,5% от гласувалите, а Благомир Коцев от ПП-ДБ – от 26,6%.
В Пенчо Милков от "БСП за България" получава 33,7%, Иван Иванов от ГЕРБ – 17,3%.

Данни на „Галъп“ за страната:

В Пловдив Костадин Димитров от ГЕРБ спечели 32,1% от гласовете. Втори е Ивайло Старибратов от ПП-ДБ с 22,4%.
Във Варна Иван Портних от ГЕРБ е подкрепен от 27,1% от гласувалите, а Благомир Коцев от ПП-ДБ – от 26,7%.
В Благоевград независимият кандидат Илко Стоянов събра 27,1% подкрепа, а издигнатият от ПП-ДБ Методи Байкушев – 24,6%.

Избирателната активност в страната към 19 часа е 37%, сочат данните на „Тренд“. Най-висока е избирателната активност в софийското село Челопеч – 75.15%, а най-ниската е в Добрич – 23.18%.

Изборите са преминали без сериозни нарушения. На някои места бюлетините бяха свършили и се е наложило да бъдат печатани нови бюлетини на ксерокс. Куриозен е случаят с вицепремиера и финансов министър Асен Василев, който не успя да гласува в Хасково. От ЦИК обясниха, че настоящият му адрес е извън страната и той няма избирателни права в България.

Как гласуваха политиците

Политическите фигури упражниха правото си на вот в изборния ден. Направените заявки в София са за по-ускорено развитие на града – по-чиста столица, ремонтирани улици, без хаос, управление с много отговорност и град, свободен от властта на парите.

Решението на ЦИК за отмяна на машинното гласуване е водеща тема в днешния ден.

Васил Терзиев заяви, че начинът, по който са махнати машините е скандален, но се надява на висока избирателна активност. „Дали е хартия, пергамент или на камък, отговорността е у нас. Надявам се, че вотът няма да бъде опорочен“, каза той, добавяйки, че е гласувал за една по-добра и уредена София.

Ваня Григорова гласува за град освободен от властта на парите. „Надявам се, че споровете за технологията не са засенчили идеите и посланията на кандидатите. Призовавам всеки да не се приема за ням свидетел на това, което се случва в живота му“, каза тя.

Антон Хекимян гласува, за да не се повтори хаосът в София и други общини. „Щях да гласувам с машина, ако не бяхме загубили доверието в този процес. Искам отговори от политическите лица, които дължат отговори, но не го чух през последните 48 часа“, добави той.

Председателят на парламента Росен Желязков призова партиите да седнат и да поговорят за сериозни промени в Изборния кодекс. „Гласувах за развитието на града, в който съм роден и в който съм избрал да живея и работя. Гласувах градът да изпълнява девиза си, това, което се случва през последните 20 години“, заяви той.

Министър-председателят акад. Николай Денков заяви, че от гражданите ще зависи как ще живеят през следващите 4 години. „Днес хората трябва да бъдат спокойни, че ако гласуват техният избор ще бъде отчетен правилно“, подчерта премиерът.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че му е било приятно да побеждава с машини, но ЦИК е взел правилното решение. „Това което стана в последните дни не е добре, на нас ни беше най-приятно да побеждаваме с машини, само че се получиха укорими неща и бих визуализирал, за да ме разберете. Имате парола на телефона и компютъра, как бихте се почувствали ако някой иска да ви копира паролата. Ето това направиха в последните дни, без да има право след издадена заповед, че не може да се снима, той отива и снима с телефона, това освен да буди недоверие у хората, не съм този, който да ги окачествява като дали е само укорим или е намеса“, добави Борисов.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков подчерта, че колкото повече хора гласуват днес, толкова по-малка ще е тежестта на изборните измами. „Гласувайте като машини, въпреки че използвате хартия, ми хареса тази реплика днес. Броят на невалидните бюлетини ще бъде ясно отчетен и всички българи, ще видим какво значи да се върнем с гласуване на хартия отново“, посочи той.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви, че отново ще се наложи отваряне на Изборния кодекс. „Машинното гласуване беше отменено без аргументи, но независимо от това не бива да позволяваме това да демотивира хората. Срещу машинното гласуване беше водена дълга война от всички партии, безотговорно. Очевидно ще трябва пак да се отваря Изборният кодекс“, добави Иванов.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова ЦИК е взел решението си и те го уважават. „Решението за отменя на машините не е повлияло тежко. Активността е малко по-висока дори. Важно е изборът да е честен и прозрачен, има видеонаблюдение, членовете на СИК да го имат предвид, ако някой е решил нещо да прави вечерта при преброяването“, каза тя и добави, че проблемът с машините няма да свърши с днешните избори.

Изборният ден започна в 7.00 ч. и завърши в 20.00 ч. За да бъде избран за кмет, кандидатът трябва да получи повече от 50% от вота на гласувалите в съответното населено място. Ако на първия тур никой от кандидатите не успее да събере нужната подкрепа, има втори тур - т.нар. балотаж. В него участие взимат само двамата претенденти с най-високи резултати от първото гласуване. Балотажът се провежда точно седмица след първия тур - сега датата е 5 ноември. Местните избори се провеждат в два тура, но вторият е само за кметските листи и то само ако никой от кандидатите не събере нужната подкрепа от над 50% от пуснатите бюлетини. Балотаж за избор на общински съветници няма. Съставът на Общинския съвет в даденото населено място се избира окончателно още на 29 октомври. Избори за районни кметове има само в София, Пловдив и Варна, тъй като те са единствените градове с районно делене. /БГНЕС