Меси го направи! Качи Аржентина на световния връх след магически спектакъл в Катар!

Лионел Меси го направи! Гениалният аржентинец изведе националния тим на родината си до трета световна титла. Южноамериканците спечелиха с 4:2 след изпълнение на дузпи (3:3 в редовното време и продълженията) и детронираха Франция на финала в Катар. Мачът се превърна в магически спектакъл, който предложи своеобразен двубой между звездите на двата тима: Меси и Килиан Мбапе. 23-годишният нападател на "петлите" на два пъти връщаше тима си от ада, но общо четирите му попадения не стигнаха, з да измъкне Купата от ръцете на капитана на "гаучосите".

Меси откри от дузпа в 23-ата минута. Усман Дембеле фаулира Анхел ди Мария който влезе в наказателното поле и реферът веднага посочи бялата точка. Зад топката застана капитанът и не сбърка. 13 след това Ди Мария покачи на 2:0. Аржентина организира чудесна атака, която завърши с точен удар на крилото на южноамериканците. Асистенцията бе дело на Мак Алистър!

Тимът на Дидие Дешан бе абсолютно неузнаваем и селекционерът извърши две промени още преди почивката - напуснаха Усман Дембеле и Оливие Жиру. На тяхно място се появиха Коло Муани и Маркюз Тюрам.

Втората част започна с нови атаки за Аржентина. Ди Мария намери Родриго де Паул, който стреля от движение, но Лорис без проблеми улови. Последва и шанс пред Меси, но той бе затворен и от малък ъгъл стреля в аут. Франция се опита да натисне, но така и не стигаше до чисто голово положение.

В 70-ата минута и Килиан Мбапе се отчете с първия си шут, но той бе доста неточен. Малко след това Дешан извърши още две смени - Гризман бе заменен от Кингсли Коман, а Тео Ернандес от Едуардо Камавинга. Така се стигна до 79-ата минута, когато Отаменди сгреши нелепо и събори Муани в пеналта - дузпа за Франция. Зад топката застана Мбапе и вкара за 2:1. Това обаче не бе всичко и само след три минути "петлите" изригнаха отново.

Коман надигра Меси и започна бърза контра, при която топката достигна до Мбапе, който с уникален шут опъна мрежата на южноамериканците за 2:2. До края на редовното време Мбапе изпусна за Франция, а Меси можеше да донесе победата на своя тим, но Лорис направи феноменално спасяване. Така се стигна до продължения.

Аржентина стигна до трети гол. Лаутаро бе изведен отдясно и стреля, но Лорис изби топката в краката на Меси, който чукна топката във вратата за 3:2.

Франция отново се хвърли в атаки и така се стигна до 118-ата минута, когато Монтиел игра с ръка в наказателното поле - дузпа за "петрите". Мбапе пое отговорност и вкара от бялата точка за 3:3.

Драмата бе пълна в 120-ата минута, когато Муани бе изведен сам срещу Мартинес, но не успя да го преодолее. В крайна сметка се стигна до дузпи. Коман и Чуамени се провалиха, а аржентинците показаха здрави нерви и триумфираха със световната купа. /БГНЕС