Меркел: Не искам в книгите по история да пише, че съм била мързелива

Германският канцлер Ангела Меркел все още се страхува, че хората може да си помислят, че не е работила достатъчно усилено, каза тя на онлайн форум, организиран от телевизия WDR.

На въпрос какво не би искала да се пише за нея в книгите по история, ветеранът-канцлер отговори: „Че съм била мързелива“.

Меркел направи коментара с иронична усмивка, доколкото нейната репутация е, че всъщност тя е мнвого активна.

66-годишната Меркел е известна с това, че има умопомрачително натоварен график. През 2015 г. нейната програма попадна в заглавията, след като тя се проведе срещи в Киев, Москва, Вашингтон, Отава и Минск в рамките на една седмица, завършила със 17 часа преговори за споразумение за прекратяване на огъня.

Съвсем наскоро Меркел използва добре познатата си тактика за изтощаване на хора с траущи до късна доба заседания по време на преговори за Европейския фонд за възстановяване и отстраняване на ограниченията заради коронавируса с германските премиери.

Запитана миналата година за плановете си за пенсиониране, когато може да се очаква да се успокои, Меркел каза: „Все още не съм мислила за това. Засега ще продължа да работя и в крайна сметка нещата ще си дойдат на мястото. Оптимист съм, че ще измисля нещо."/БГНЕС