Меркел на прощално посещение в САЩ

Германският канцлер Ангела Меркел ще направи последното си важно външнополитическо пътуване като ръководител на правителството на Германия. Тя ще посети Вашингтон, където ще проведе разговори с американския президент Джо Байдън. Посещението има за цел да даде нов тласък на развитието на германско-американските отношения, които бяха сериозно подкопани при Доналд Тръмп, и да уреди разногласия по редица въпроси, по-специално по проекта „Северен поток 2“.

Програмата на Меркел включва разговори с вицепрезидента на САЩ Камала Харис под формата на работна закуска, среща с представители на германската бизнес общност. Освен това канцлерът ще получи почетна докторска степен от университета „Джонс Хопкинс“. След разговори с Байдън и съвместна пресконференция на лидерите на двете страни във Вашингтон, американската страна организира работна вечеря. Меркел ще бъде придружена от съпруга си Йоахим Зауер.

Байдън многократно е подчертавал значението на американско-германските отношения. Преди Меркел, няколко германски министри посетиха САЩ наведнъж: в края на юни - министърът на икономиката Петер Алтмайер и министърът на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер, тази седмица - министърът на външните работи Хайко Маас.

Посещението на Меркел има за цел да засвидетелства хармонията в трансатлантическите отношения. По някои въпроси обаче, позициите на Берлин и Вашингтон се различават сериозно. “Северен поток 2“ остава един от основните препъни камъни. САЩ открито се противопоставят на строителството на газопровода и полагат активни усилия, насочени към блокиране на този проект, предимно с цел да се нанесат удари по интересите на Москва и да се осигури подкрепа на Украйна като държава, през която руският природен газ тече към Европа. Много експерти посочват, че САЩ се опитват да прокарат доставките на своя втечнен природен газ за европейския пазар, който е много по-скъп от руския тръбопроводен.

Законодателството, прието в САЩ през последните няколко години, предвижда, наред с други неща, възможността за прилагане на едностранни ограничителни мерки срещу фирми, участващи в изграждането на „Северен поток 2“. Независимо от това, администрацията на Байдън се опита да не задълбочава конфликта около проекта: държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен потвърди на 19 май, че Вашингтон е изоставил ограниченията за „Nord Stream 2“ AG и неговия изпълнителен директор Матиас Варниг. Според дипломата това решение е в националните интереси на САЩ.

В самото начало на юни високопоставена група за преговори от Германия пътува до САЩ, за да обсъди изпълнението на проекта и да разреши различията. Тя бе оглавена от Ян Хекер, съветник на канцлера по външната политика. Маас заяви във вторник, че и двете страни са постигнали напредък в преговорите. Германската страна се надява да постигне взаимно приемливи резултати до август тази година. Берлин се надява, че посещението на Меркел във Вашингтон значително ще сближи позициите.

Както Маркус Кайм, експерт по трансатлантически отношения в Берлинската фондация за наука и политика, отбеляза в интервю за „Дойче Веле“ , пътуването на канцлера вероятно е "прощално посещение". "Остават само няколко месеца до края на мандата на Меркел", припомни той. На 26 септември в Германия ще се проведат парламентарни избори, след които ще бъде сформирано ново правителство. Меркел не издигна кандидатурата си и обяви намерението си да напусне политиката след тях.

Според експерта американците "гледат с известна загриженост на вакуума, който той ще остави след себе си". Кайм смята, че едва ли си струва да чакаме глобални изявления по време на посещението. Въпреки това е възможно Меркел и Байдън да могат да се споразумеят да отменят забраната за влизане в САЩ за жители на Шенгенското пространство, което засяга и много компании, каза Кайм.

Очаква се канцлерът и президентът да обсъдят сътрудничеството в рамките на НАТО. По-рано германските власти обявиха своя ангажимент за целта да увеличат разходите за отбрана на 2% от националния БВП. САЩ също така очакват Германия да поеме по-голяма отговорност за военните операции на алианса в чужбина. /ТАСС