Меркел даде благословията си за Шолц

Канцлерът Ангела Меркел даде благословията си за следващото вероятно коалиционно правителство на Германия, като заяви, че очаква да "спи спокойно" със социалдемократа Олаф Шолц като неин заместник.

Меркел се оттегля от политиката след 16 години на власт, а нейният консервативен блок ХДС/ХСС е изправен пред излизане в опозиция, след като на парламентарните избори миналия месец постигна най-лошия си резултат в историята. Техните основни съперници, левоцентристките социалдемократи, сега преговарят за сформиране на коалиция с подкрепящата бизнеса СвДП и екологичните Зелени. Целта им е до началото на декември министърът на финансите и вицеканцлер Шолц да бъде назначен за канцлер, обявиха партиите в четвъртък.

Запитана какво мисли за това, че социалдемократът скоро отново ще бъде начело на държавата, Меркел отговори: "Разбира се, ще има политически различия. Но аз ще мога да спя спокойно", цитира АФП.

Лидерът ветеран също така посочи, че не очаква големи промени във фискалната политика при Шолц в страна, която се гордее с бюджетната си строгост. Като пазител на финансите на страната от 2018 г. насам Шолц не е създал впечатление за политика на "разхлабена кесия", каза Меркел.

Ако коалиционните преговори са успешни, новото тристранно правителство планира големи инвестиции в опазването на климата, инфраструктурата и образованието. Като се има предвид, че партиите също така се ангажираха да не повишават данъците и да спазват конституционно подкрепената "дългова спирачка" на Германия, която ограничава новите заеми, остава да се види как ще бъдат финансирани плановете.

Меркел ще остане на поста си като служебен министър до съставянето на новото правителство. /БГНЕС