Менко Менков: Не са налице никакви условия за неотложност

Претърсването в домовете на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова е извършено при т.нар. неотложен случай. Още от самото начало тезата ни е, че липсват основанията за неотложност.

Това заяви адвокатът на лидера на ГЕРБ Менко Менков на брифинг в централата на партията, предаде репортер на БГНЕС.

Нямаше ситуация на неотложност. В практиката неотложност се прилага при залавянето на наркобанди, даде пример Менков и каза, че проверката е започнала на 10 декември миналата година, по сигнал на дружение "Боец".

Той бе категоричен, че липсват две основни предпоставки, без които съдът не може да одобри каквито и да е протоколи по този случай. Първо, липсата на неотложност и второ липсата на компетентност, каза адвокатът.

Преди изявлението на Менков Софийският градски съд остави без разглеждане внесените от СГП искания за съдебна санкция по извършените процесуално-следствени действия по претърсване и изземване от адреси, свързани с Бойко Борисов, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов.

По-късно СГП съобщи, че предстоят нови разпити по случая. Тримата ще бъдат разпитани повторно, но вече от следовател. На разпит ще бъдат призовани и всички други лица, чиито показания могат да допринесат за изясняване на случая.

По думите на Менков претърсването в дома на Севдалина Арнаудова е било изключително дръзко. Адвокатът съобщи, че е била претърсена стаята на 8-годишната ѝ дъщеря, разхвърляни са книжки, дрехи.

24-часовото задържане по Закона за МВР трябва да предхожда претърсването. Само на това основание те са порочни, обясни адвокат Менков и добави:

Аз считам, че целите на закона са използвани неправомерно.

Адвокатът обяви, че в сряда сутринта ще депозира жалби по законосъобразността на тримата му клиенти за 24 часа. /БГНЕС