Мелони встъпи в длъжност

Джорджа Мелони официално встъпи в длъжност като първата жена министър-председател на Италия, четири седмици след като нейната крайнодясна партия „Италиански братя” победи на общите избори.

На церемония в Рим тя проведе 90 минути лични разговори с премиера в оставка Марио Драги, преди той символично да й предаде малката камбанка, използвана при дебатите в правителството.

Всички национални телевизии предаваха директно церемонията по встъпването в длъжност на Мелони.

Нейната постфашистка партия „Италиански братя” от евроскептици и антиимигранти спечели парламентарните избори на 25 септември, но се нуждаеше от външна подкрепа, за да състави правителство. Назначаването на Мелони е историческо събитие за третата по големина икономика в еврозоната и за „Италианските братя”, които никога не са управлявали. Тя спечели 26% от гласовете миналия месец в сравнение с осем и девет процента съответно за нейните съюзници „Форца Италия” и крайнодясната Лига. Мелони проведе кампанията си с платформата „Бог, страна и семейство“, предизвиквайки страхове от регрес относно човешките прав в страната с католическо мнозинство.

Списъкът на Мелони от 24 министри, сред които шест жени, разкри желанието да се успокоят партньорите на Италия. Тя посочи Джанкарло Джорджети за министър на икономиката, който беше при предишното правителство на Марио Драги. Джорджети, бивш министър на икономическото развитие, се смята за един от по-умерените, проевропейски настроени членове в Лигата на Матео Салвини. Мелони назначи и бившия председател на Европарламента Антонио Таяни от „Форца Италия” за външен министър и вицепремиер. Салвини ще бъде вицепремиер и министър на инфраструктурата и транспорта. Това назначение вероятно ще го разочарова, защото той искаше Мелони отново да му даде ролята на вътрешен министър, след като преди това заемаше поста между 2018 и 2019 г. Вместо това тази длъжност отиде при технократа и префект на Рим Матео Пиантедоси. /БГНЕС