Мелони при Байдън: Подкрепата за Украйна е подкрепа за мира

Президентът на САЩ Джо Байдън похвали италианския министър-председател Джорджа Мелони за това, че твърдо подкрепя усилията на Запада да помогне на Украйна да се пребори с руската инвазия, като същевременно остави настрана всякакви забележки към нейното крайнодясно правителство.

Байдън заяви, че Мелони също така е оказала „много силна подкрепа в защитата срещу руските зверства“.

Италианската премиерка, която седеше заедно с Байдън в Овалния кабинет, заяви, че се „гордее“ с действията на Италия в помощ на Украйна.

„Знаем кои са нашите приятели в трудни времена и мисля, че западните държави показаха, че могат да разчитат една на друга много повече, отколкото някои са вярвали“, каза тя.

„Да подкрепяш Украйна означава да защитаваш мирното съжителство на хората и държавите навсякъде по света. Противно на това, което някои казват, украинската съпротива отдалечава световната война - не я приближава, както казват някои“, каза Мелони понякога на развален английски.

Белият дом омаловажи споровете относно вътрешната програма на Мелони, като вместо това се съсредоточи върху ролите, които Италия играе като ключов член на НАТО и Г-7, която Рим ще оглави през 2024 г.

Байдън заяви, че американско-италианската търговия е достигнала 100 млрд. долара миналата година и „няма причина тя да не се увеличи“.

Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби заяви пред репортери в сряда, че Байдън е очаквал посещението „с голямо нетърпение“ и отхвърли всякакви спорове относно политиката на Мелони.

Представители на САЩ смятат, че италианският министър-председател е умерена, откакто дойде на власт, и тя изненада мнозина с решителната си позиция в подкрепа на Украйна срещу Русия, където Владимир Путин беше близък приятел на покойния дългогодишен италиански премиер Силвио Берлускони.

Запитан за мнението на Байдън за крайната десница в Италия, Кърби каза, че „италианският народ може да реши кое е неговото правителство - това е демокрация. Президентът уважава това“.

Белият дом също така омаловажи напрежението по отношение на болезнената тема за Китай.

Европейските страни и Вашингтон са единодушни, че е дошло времето да се намали опасната зависимост от Пекин – „де-рисковане“, както е наречена новата политика. По-малко съгласие обаче има по отношение на подробностите за това докъде трябва да се стигне и какъв икономически риск може да се допусне.

По-специално Мелони е подложена на натиск да изтегли Италия от китайската инициатива „Един пояс, един път“ - схема за инвестиции в инфраструктура на стойност трилиони долари, която Пекин използва, за да си осигури влияние по целия свят, най-вече в страни с икономически затруднения.

Кърби не потвърди, че ще стане дума за това, като каза само, че „те със сигурност ще говорят за общите опасения, перспективи и предизвикателства по отношение на“ Китай.

В по-конкретен план връзката на САЩ с Италия е осигурена чрез голямо военно присъствие, включващо около 30 000 американци в пет бази.

Мелони заяви, че дългата история на италианската имиграция в Съединените щати засилва връзките между тях, превръщайки Италия в „неразделна“ част от американската история.

Във връзка с предстоящата роля на Мелони като организатор на срещата на върха на Г-7 през следващата година Байдън се пошегува: „Надявам се, че ще бъдете любезни с мен“. /АФП