Мектич и Павич спечелиха изцяло хърватския финал на двойки в Токио

Поставените под номер 1 в основната схема Никола Мектич и Мате Павич надвиха сънародниците си Марин Чилич и Иван Додиг в решителен тайбрек, за да спечелят олимпийската титла на двойки в тенис надпреварата в Токио.

Мектич и Павич (ц) продължават силната си година, след като триумфираха по-рано и на Уимбълдън.

Хърватия вече си беше гарантирала първо олимпийско злато в тениса, след като двете двойки стигнаха финала, и Мектич и Павич триумфира след 6-4, 3-6, 10-6. Така, Хърватия стигна до първо злато след три бронзови отличия на Олимпийски игри. Чилич, шампион на Ю Ес Оупън от 2014, и Додиг се върнаха след изоставане в сетовете, но загубиха тайбрека с 1-7 точки.

Мектич и Павич доминират през 2021 година, печелейки осем титли от ATP веригата, включително и Уимбълдън. По-рано в петък, Маркъс Даниел и Майкъл Винъс станаха първите новозеландци с олимпийски медал от 109 години насам, надигравайки американския тандем Остин Крайчек и Тенис Сандгрен в спора за бронза. Даниел и Винъс спечелиха със 7-6 (3), 6-2. Единственият медал в тениса за страната дойде от Антъни Уилдинг, представляващ Австралазия, който взе бронз в зала в Стокхолм през 1912.

Даниел и Винъс бяха загубили в полуфиналите в четвъртък от Чилич и Додиг. Това бе осми медал за Нова Зеландия на Игрите до тук. Загубата на Сандгрен и Крайчек гарантира, че САЩ остава без медал в тениса на Олимпийски игри от Игрите в Антверпен от 1920. Тенисът не бе част от олимпийската програма между 1924 и 1988. Американският отбор беше без първите си четири ракети при мъжете, както и без Серина Уилямс, София Кенин и Коко Гоф в Япония. /БГНЕС