Мексико отрече присъединяване към БРИКС

Министерството на външните работи на Мексико заяви, че страната не възнамерява да се присъедини към БРИКС, но следи отблизо развитието на асоциацията. Така ведомството реагира на появилата се в медиите информация, че Мексико може да се присъедини към блока през 2024 г.


"Мексико не е поискало да се присъедини към групата БРИКС. Мексико следи с интерес развитието на асоциацията заради икономическата тежест на държавите членки и двустранните отношения, които страната ни поддържа с нейните членове", се казва в съобщение на мексиканското външно министерство в социалната мрежа X. Министерството нарече публикациите в медиите безпочвени.

Външното министерство не уточнява кои медии разпространяват информация за евентуалното влизане на Мексико в БРИКС. Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви през лятото на 2023 г., че страната му няма да се присъедини към БРИКС, тъй като приоритет е разработването на търговски споразумения със САЩ и Канада.

В навечерието на 3 март, в социалните мрежи беше разпространена информация за евентуалното влизане на Мексико в БРИКС. Така например записът се появи на страницата BRICSinfo в социалната мрежа X. Основното заглавие на страницата е абревиатурата БРИКС, страницата е отбелязана като автентична, тъй като е свързана със страницата на сайта, който публикува материали за БРИКС. Подобна информация се разпространява и на страницата на китайския генерален консул в Белфаст, която също е отбелязана като автентична. През есента на 2023 г. иранската информационна агенция IRNA съобщи, че руският посланик в Южна Африка е подарил на ръководителя на дипломатическата мисия на ОАЕ Махш Саид Ал Хамели символична банкнота от единната валута на БРИКС с номинал 100 единици. От едната страна бяха изобразени знамената на членовете на блока, а от другата - знамената на редица държави, сред които и Мексико./БГНЕС