Мексико арестува сина на известния наркобос Ел Чапо

Мексиканските сили за сигурност заловиха син на хвърления в затвора наркобарон Хоакин „Ел Чапо“ Гузман, постигайки сериозна победа в битката срещу могъщи картели дни преди посещението на президента на САЩ Джо Байдън.

Овидио Гузман, който беше арестуван в северозападния град Кулиакан, е обвинен в ръководене на фракция от прословутия картел Синалоа на баща си, каза министърът на отбраната Луис Кресенсио Сандовал пред репортери.

Твърди се, че 32-годишният син, по прякор "Ел Ратън" (Мишката), е помагал в операциите на баща си за трафик на наркотици, откакто Ел Чапо беше екстрадиран в САЩ през 2017 г.

Съединените щати предложиха награда до 5 милиона долара за информация, водеща до ареста на Овидио Гузман, обвинявайки го, че е ключов играч в картела Синалоа.

Неговото залавяне, което доведе до стрелба и подпалване на автомобили в Кулиакан, се случи в момент, когато мексиканският президент Андрес Обрадор се готви да посрещне Байдън следващата седмица за среща на върха на лидерите в Северна Америка, на която се очаква сигурността да бъде на първо място в дневния ред.

"Ел Чапо" излежава доживотна присъда в САЩ за трафик на стотици тонове наркотици в САЩ в продължение на 25 години.

Неговият картел обаче остава един от най-мощните в Мексико.

Овидио Гузман и един от братята му са обвинени в надзор на близо дузина лаборатории за метамфетамин в Синалоа, както и в заговор за разпространение на кокаин и марихуана, според Държавния департамент на САЩ.

Твърди се също, че той е поръчал убийствата на информатори, наркотрафикант и мексиканска певица, която отказа да пее на сватбата му.

Предишен неуспешен арест

Овидио Гузман беше заловен за кратко преди това през 2019 г., но силите за сигурност го освободиха, след като неговият картел поведе в отговор тотална война.

Няколко души бяха убити в столицата на щата Синалоа Кулиакан, когато въоръжени мъже започнаха масово нападение с картечници, оставяйки по улиците пламтящи превозни средства.

Освобождаването му предизвика остри критики към Андрес Обрадор, който каза, че решението е взето за защита на живота на цивилни.

Правителството на щата Синалоа призова хората да останат вкъщи в след последния арест.

Андрес Обрадор се бори да ограничи жестокото насилие, разтърсващо Мексико, откакто встъпи в длъжност през 2018 г.

Той залага на стратегията „прегръдки, а не куршуми“ за справяне с насилствената престъпност, бедността и неравенството, срещу които вижда съюзници в социални програми, а не армията.

Левият популист поиска от Съединените щати да инвестират в регионалното икономическо развитие, вместо да изпращат бойни хеликоптери и други оръжия, за да се справят с наркотрафикантите.

Мексико е регистрирало над 340 000 убийства, откакто правителството поде спорна война срещу наркокартелите през 2006 г., като повечето от тях са обвинени в престъпни групи.

В неделя въоръжени лица от картела атакуваха затвор в граничния град Сиудад Хуарес, оставяйки близо 20 мъртви и позволявайки на 25 затворници да избягат.

На следващия ден седем души бяха убити по време на полицейска операция за повторно залавяне на затворниците.

Сред избягалите е Ернесто Алфредо Пиньон, известен като "Ел Нето", лидер на банда, свързана с наркокартела Хуарес.

Пиньон, който беше осъден на повече от 200 години затвор през 2010 г. за отвличане и убийство, беше убит в четвъртък при престрелка със силите за сигурност. /БГНЕС, АФП

Мексико сити / Мексико