Мексикански музей представи очарователния застрашен саламандър аксолотл

Нов музей и природозащитен център в Мексико, посветен на опазването на критично застрашения саламандър аксолотл, привлича вниманието към завладяващата история на това земноводно, което е заинтригувало както учените, така и широката общественост.

С впечатляващата си способност да се самолекуват, саламандрите аксолотл, са представени в изложбата, открита в събота, в зоопарка Чапултепек в Мексико сити.

Центърът има за цел да повиши осведомеността за това животно, което произхожда само от Мексико и което намалява в дивата природа поради сериозни заплахи за естествената му среда.

В продължение на десетилетия изследователите се удивляват на това как аксолотълът може да регенерира ампутирани крайници и увредени телесни тъкани, дори сърцето и мозъка си. Учените са документирали и способността му да диша с бели дробове и хриле, както и да абсорбира кислород през кожата си, което го прави особено уязвим към замърсени води.

"Те са едни от малкото животни, които могат да регенерират кожата, мускулите, костите, кръвоносните съдове, нервите, сърцето, мозъка си", казва Фернандо Гуал, ръководител на отдела за опазване на дивата фауна в зоологическата градина.

"Изключително важна част от това пространство е екологичното образование", казва Гуал за експонатите, работилниците и лабораториите на новия музей.

Според легендата на ацтеките отчаяният бог-бунтовник Ксолотл се превръща в аксолотл, за да се скрие и да избегне жертвоприношението от своите събратя богове. Той все пак е открит, заловен и убит. Саламандрите са били основна част от банкетните трапези на ацтекските крале.

Макар че аксолотълът, който се среща в южния квартал Ксочимилко в Мексико сити, е особено известен, Гуал посочва 16 други вида аксолотл, които също се срещат в Мексико, като всеки от тях е "като посланик на влажните зони".

Някога аксолотълите са процъфтявали в калните канали на Ксочимилко, единствената останала част от някогашната обширна система от водни пътища, подобни на Венеция, датираща от времето на ацтеките. Но разрастването на града, замърсената вода и неместни риби, които имат вкус към младите аксолотли, са довели до почти пълното изчезване на саламандрите, сочат резултати от проучванията на популацията.

Въпреки това, според Гуал, в Ксочимилко все още се намират близо 11 % от биоразнообразието на Мексико, а 370-те вида земноводни в страната я нареждат на 5-то място в света.

Когато музеят отваря врати за първите си посетители, статутът на знаменитост на аксолотл се забелязва лесно.

"Истината е, че съм много, много, много, много развълнуван, че ще мога да видя как се хранят, как живеят, просто какви са", възхити се посетителят Фернандо, който отказа да назове фамилията си, но показа малка татуировка на аксолотл на ръката си. /БГНЕС, Сабах

Мексико Сити / Мексико