Медведев спря Джокович за дебютна титла от Шлема в кариерата

Данийл Медведев надигра Новак Джокович с 6-4, 6-4, 6-4 във финала на Ю Ес Оупън за първата си титла от Големия шлем. Срещата продължи около два часа и 15 минути.

Медведев постигна заслужена победа над световния номер 1.

Двубоят на „Артър Аш Стейдиъм“ противопостави първия и втория в световната ранглиста, като руснакът стартира с ранен пробив в откриващия сервис гейм на сърбина. До края на частта Медведев не даде почти никакви шансове на Джокера дори да си помисли за връщане на брейка и така дръпна в резултата. Световният номер 1 започна по-добре втората част, като имаше общо пет възможности за пробив в първите две подавания на 25-годишния тенисист за сета, но ги пропиля. Медведев се възползва от третата си за частта, дошла в петия гейм, и оттам-насетне не погледна назад, за да се доближи на сет от знаменита победа.

Джокович изглеждаше изтощен както физически, така и психически на старта на третия сет и допусна два пробива на собствен сервис. Преднината на руснака достигна 4-0, като при 5-2 той подаваше за титлата. Медведев стигна до първа шампионска топка, но се пропука не и без помощта на публиката в Ню Йорк, а Ноле върна един от двата пробива. Той се доближи на гейм от съперника, но за повече нямаше сили и така вторият в световната ранглиста ликува с първи трофей от Голямата четворка. Медведев триумфира за първи път в Шлема в кариерата си след два провала в предишните си участия на финала – 2019 от Рафаел Надал отново на Флъшинг Медоус, и по-рано тази година от Джокович на Аустрелиън Оупън.

Джокович не успя да изравни постижението на Лейвър и да задмине Федерер и Надал.

Ако има някой, който заслужава титла от Големия шлем, това си ти. Така че, поздравления. Бих искал да кажа, че тази вечер, въпреки че не спечелих мача, сърцето ми е изпълнено с радост и съм най-щастливият човек на планетата, защото Вие ме накарахте да се чувствам много специален. Никога не съм се чувствал по този начин в Ню Йорк“, каза номер 1 в света на церемонията след края на срещата. „Искам да се извиня на Вас и Новак, защото всички знаем за какво се бореше той днес. За това, което постигна тази година и през цялата ти кариера – никога не съм казвал това на никого преди, но ще го кажа сега – За мен ти си най-великият играч в историята“, сподели новият крал на Флъшинг Медоус.

Руският тенисист спря сърбина по пътя към влизане в историята – Джокера се бореше да стане първият играч след австралийската легенда Род Лейвър през 1969, който печели четирите турнира от Големия шлем в една година, постигайки Календарен шлем, както и да задмине големите си съперници в спорта Роджър Федерер и Надал, които са с по 20 корони от Шлема. Тримата „великани“ в тениса остават поравно в тази категория, а Джокович не успя да вдигне за четвърти път трофея от Ю Ес Оупън в кариерата си след 2011, 2015 и 2018. Сърбинът загуби от Анди Мъри в пет сета в Ню Йорк през 2012 година, когато шотландецът грабна първата си титла от Шлема на 25-годишна възраст, подобно на Медведев в днешния финал.

Финалът в Ню Йорк бе уважен от редица знаменитости, сред които актьорите Брад Пит и Брадли Купър.

34-годишният Джокович загуби по-рано през лятото възможността за Златен шлем след поражението си от Александър Зверев на полуфиналите на олимпийския турнир в Токио – за последно до това постижение е стигала германката Щефи Граф през 1988 година. /БГНЕС