Медведев подчини Кирьос, черногорка изхвърли Радукану

Данийл Медведев се класира за третия кръг на Аустрелиън Оупън, след като надви Ник Кирьос в четири сета – в отделните части 7-6 (1), 6-4, 4-6, 6-2, за малко над три часа игра.

Втората ракета в света, миналогодишен финалист в надпреварата, стигна до ранен пробив в откриващия сет на очаквания с огромен интерес сблъсък, но загуби предимството си в осмия. Стигна се до тайбрек, където обаче любимецът на публиката Кирьос успя да спечели едва една точка. Втората част вървеше равностойно до десетия гейм, когато Медведев, действащ шампион на Ю Ес Оупън, изчака своя момент и нанесе решителен удар, за да дръпне с два чисти сета. Ролите се размениха в третия, когато подкрепяният неистово от публиката австралиец направи пробив в седмия гейм и след това не изпусна инициативата до края на частта.

Данийл Медведев.

В четвъртия сет Кирьос игра добре до шестия гейм, когато бе пречупен от руския си опонент, който след два пробива намери място в третия кръг. Медведев завърши с цели 31 аса, като спечели 85% от точките на първи сервис и спаси седем от деветте шанса за пробив пред Кирьос. Вторият в света приключи с 68 уинъра срещу 47 на съперника, а при непредизвиканите грешки двамата бяха почти изравнени – 31 на 29 за представителя на домакините. В следващата фаза Медведев ще играе с Ботик ван де Зандсхулп от Нидерландия, който продължи напред след отказ на френския ветеран Ришар Гаске при резултат 4-6, 6-0, 4-0 в полза на Ван де Зандсхулп.

Петкратният финалист в Мелбърн Анди Мъри напусна турнира след поражение от квалификанта от Япония Таро Даниел в три сета – 4-6, 4-6, 4-6. Даниел чака победителя от последния мач от програмата при мъжете за четвъртък между 11-ия в схемата Яник Синер и американеца Стив Джонсън.

При жените, Данка Ковинич се класира за третия кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис, след като надви Ема Радукану в три сета – в отделните части 6-4, 4-6, 6-3, за малко над два часа и половина игра.

Представителката на Черна гора, която заема 98-о място в световната ранглиста, нанесе първо поражение на шампионката на Ю Ес Оупън в турнирите от Големия шлем от осминафиналите на Уимбълдън миналата година. Двубоят започна чудесно за британката, която дръпна с два пробива и 3-0. Ковинич обаче върна единия брейк, а след това затвърди пробива на собствено подаване, преди Радукану да поиска медицински таймаут. След него черногорката върна и втория пробив, преди серията й да продължи на цели пет гейма след трети последователен брейк. Сервирайки за сета тя обаче се пропука и 17-та в схемата върна пробива.

Ема Радукану.

Все пак, седмият пробив в сета се оказа ключов за крайния изход и Ковинич се показа напред в резултата. Вторият сет започна като първия – с пробив за Радукану, която отново го затвърди. Тя обаче загуби предимството си в осмия гейм, само за да го върне отново в деветия и след това да спечели частта. В третия черногорката стигна първа до пробив за 3-1, който бе върнат от Радукану, но това бе и последният й напор в срещата. Нов брейк за Ковинич, който бе затвърден, я поведе към крайната победа.

Черногорката спечели 65% от точките на първи сервис, като завърши с 40 уинъра и 35 непредизвикани грешки, докато Радукану остана с отрицателен баланс в статистиката с 27-39. Ковинич чака в следващата фаза победителката от мача между 14-та в схемата Симона Халеп и бразилката Беатрис Хадад Мая. /БГНЕС