Медиците от „Пирогов“ блокираха кръстовище и подкрепиха с аплодисменти проф. Балтов

Медиците на „Пирогов“ излязоха на протест в подкрепа на уволнения от поста директор на лечебното заведение проф. д-р Асен Балтов, предаде репортер на БГНЕС.

Проф. Балтов беше освободен от поста вчера след проверка на Здравната каса, стартирала поради съмнения за злоупотреби в размер на около 1 млн. лв. На директорския пост вече е назначен проф. Иван Поромански.

Солидарни с проф. Балтов медиците блокираха близкото кръстовище, което за кратко предизвика транспортен хаос в района около спешната болница, настоявайки „да бъде изчистено петното“ от нея.

„Протестираме срещу неправилното уволнение на директора, той си свърши работата, а сега получи шут“, заяви пред БГНЕС д-р Симеон Алтънов. Според него проф. Балтов е допринесъл изключително много за развитието на болницата, скорошният ремонт на сградата и няколко от клиниките, както и оборудването ѝ със съвременна медицинска техника.

Медиците се заканиха да протестират и занапред, обещавайки изненади и дори изграждане на палатков лагер. Водачите на автомобили по бул. „Цар Борис III” не се възпротивиха на протеста с клаксоните си, а търпеливо изчакваха в задръстването.

Тази сутрин самият проф. Балтов пък заяви, че Петко Салчев упражнява натиск върху болниците в страната. „Пирогов не точи касата, а лекува своите пациенти без да се съобразява колко струва това на болницата. За мен няма нито един фиктивен пациент. Всички пациенти са били лекувани по пътеката за COVID-19, всички те са били с пост ковид усложнения. Това лечение е извършено безплатно без да се поиска една стотинка на пациентите“, каза Балтов. /БГНЕС