"Медиана": ГЕРБ води с близо 10% на ПП, 8 формации имат шанс да влязат в НС

ГЕРБ води с близо 10 на сто пред втората политическа сила "Продължаваме промяната", сочи ново социологическо проучване на агенция "Медиана". Според изследването има голяма вероятност в следващото Народно събрание да има 8 политически сили, всички, които бяха в последния парламент плюс "Български възход".

Според резултатите от проучването на социологическата агенция "Медиана" засега ГЕРБ доминира пред "Продължаваме промяната", като над 26 % от анкетираните биха гласували за партията на Бойко Борисов, а малко над 16 на сто - за "Продължаваме промяната".

Трета политическа сила според проучването на "Медиана" е "БСП за България" с 13 %, следвана от "Възраждане" и ДПС - съответно с 12 и 11 на сто подкрепа.

Според изследването 8 политически сили прекрачват 4-процентната бариера за влизане в парламента - към първите три са още "Демократична България" - с близо 6 на сто, "Български възход с над 5 %, "Има такъв народ" с 4,7 на сто.

"Изправи се България" остава близо, но под чертата, с 3 на сто подкрепа.

От "Медиана" уточняват, че битката от второ до пето място предстои и зависи от мобилизацията на тези партии.

Резултатите от проучването на общественото мнение за политическите нагласи сочат още ниска избирателна активност от 35 на сто от избирателите на вота на 2 октомври.

Сред политиците с най-висок рейтинг е президентът Румен Радев - с 52 % одобрение, следван от Бойко Борисов и Корнелия Нинова - съответно с 25 и 22 на сто одобрение.

Изследването отчита засилена тревожност по отношение на личното материално благосъстояние, като 61 % смятат, че в следващата една година положението у нас ще се влоши, като 47 на сто отговарят, че ще се влоши материалното им положение.

Отговори на въпроса „Според вас какво очаква страната през следващите 12 месеца (следващата 1 година)?“, като разликата до 100% е за сметка на хората, които не са изразили мнение

Близо 40 % смятат, че на семействата им ще се наложи да пестят от отопление и храна в близките месеци.

Отговори на въпроса „Според вас какво очаква страната през следващите 12 месеца (следващата 1 година)?“, като разликата до 100% е за сметка на хората, които не са изразили мнение

12 % от запитаните се опасяват не от обедняване, а от възможността да изпаднат в крайна мизерия.

Отговори на въпроса „Как мислите, ще се подобрява или ще се влошава материалното положение на семейството ви през следващите 12 месеца (една година)?“, като разликата до 100% е за сметка на хората, които не са изразили мнение

Заедно с това нарастват и опасенията от война в непосредствено бъдеще, като само за три седмици броят на хората, които смятат, че има голяма опасност от война в близко бъдеще се е увеличил с 9%.

Изследването на социологическа агенция "Медиана" е реализирано със собствени средства сред 1008 пълнолетни граждани, в периода 16-22 септември чрез метода на пряко стандартизирано интервю./БГНЕС