Медицински сестри на протест – искат по-високи заплати

Медицинските сестри излязоха на национален протест в редица градове на страната, предаде репортер на БГНЕС.

Исканията на сестрите са увеличение на заплатите в сектора и подобряване на условията на труд.

В София сестрите се събраха пред сградата на Министерството на здравеопазването. Румяна в момента не работи като сестра, отглежда детето си, но казва, че е дошла тук, защото хиляди нейни колежки работят за 500 – 600 лв. денонощно. „Ако г-н премиерът и г-н министърът са съгласни, че ние можем да работим така, ние не сме съгласни”, посочи тя. Жената беше с детето си и каза, че ако не им обърнат внимание, тя вече е направила постъпления да кандидатства в Германия за работа. „Ако не постигнем нищо, аз съм поредната на Терминал 2”, заяви Румяна и допълни, че всяка нейна втора колежка си мисли за това.

Тони е медицинска сестра. Тя каза, че протестът им е, защото са много онеправдани. „Говорим за заплати, за категория труд, въобще за нашия труд, който не се оценява и не се заплаща както трябва”, каза жената. Красимир Митов, който се представи като председател на Национален синдикат „Защита” каза, че са тук и подкрепят безрезервно днешния протест и ще продължат и занапред да ги подкрепят.

В Благоевград двадесетина медицински сестри от ЦСМП и МБАЛ-Благоевград излязоха на протест днес с искане за достойно заплащане на труда им.

Протестът се състоя в обедната почивка, медицинските сестри си размениха мартенички, на реверите им бяха поставени лентички „Протест“.

„Днес протестираме, за да защитим правата си, както и да не бъдем унижавани, а уважавани и по-добре заплатени“, каза пред БГНЕС Йорданка Иванова от Центъра за спешна помощ. Тя се оплака, че често, отивайки на адрес ги ползват не като медици, а като таксиметров автомобил.

„Аз съм бъдеща медицинска сестра, в момента уча в четвърти курс, надявам се когато завърша, условията да бъдат малко по-добри. В момента заплащането е ниско за грижите, които се полагат, да не забравяме, че носим отговорност за човешкия живот“, каза друга протестираща.

В Пловдив над стотина медицински сестри и акушерки се включиха в националния протест за по-високи заплати на средния медицински персонал. Те бяха подкрепени и от лекари, а на място към каузата им се присъедини и КТ "Подкрепа".

Това не е първият протест на медицински сестри в Пловдив за тази година, през януари 42 сестри от МБАЛ "Св. Мина" в Пловдив подадоха едномесечно предизвестие за напускане, ако не им бъдат повишени заплатите, които са само с 20 лв. над минималната. По същото време протестира и персоналът на МБАЛ в Карлово и отговорът на правителството беше да отпусне средства, за да може от 1 януари 2019 година заплатите на медицинските сестри да бъдат минимум 900 лв. След известен срок време стана ясно, че това почти никъде не се спазва, затова днес протестът вече е на национално ниво. На плакатите, издигнати днес от мирния протест в Пловдив, се четеше: "Днес подкрепете нас, за да има кой да се грижи утре за вас". Протестиращите подкрепят исканията на национално ниво- да се увеличи процентът прослужено време на 1.2%, да се увеличат доплащанията за нощен труд и да има доплащане за спешни и интензивни отделения. Ако до 1 април исканията не получат адекватен отговор, ще последва нов ден на протест на 1 април.

Министър Ананиев разговаря с протестиращите медицински сестри „Първото нещо, което направих в Министерството на здравеопазването, беше да поискам анализ за състоянието на човешкия ресурс в системата, защото той е най-важен за функционирането ѝ. Аз и екипът ми сме убедени в това, имаме подкрепата и на правителството, доказателство за което е решението на Министерския съвет да отпусне допълнителни 30 млн. лв., с които приоритетно да бъдат увеличени заплатите на медицинския персонал и най-вече тези на професионалистите по здравни грижи“, заяви министърът на здравеопазването на среща с представители на протестиращите медицински сестри. „На лечебните заведения са изпратени разчетите на средствата, които те ще получат през тази година по линия на Националната здравноосигурителна каса. Изпратили сме им данните за средствата, които ще бъдат отпуснати от Министерството на здравеопазването, в т.ч. е и допълнителният ресурс от 30 млн. лв.“, посочи министър Ананиев. Предстои ръководствата на болниците и синдикатите по места да постигнат консенсус за увеличаването на работните заплати. „Поемам ангажимент да съдействам това да се случи бързо, за да видим какво договаряне е постигнато и с колко са увеличени възнагражденията спрямо определените начални основни заплати в колективния трудов договор за специалистите по здравни грижи“, допълни още здравният министър. Двете страни се споразумяха това да се случи в срок от 20 дни. Министърът обеща на протестиращите, че веднага след като разполага с анализите ще ги запознае с данните и с последващите мерки, които МЗ ще предприеме. Министър Ананиев обясни, че ще се срещне с директорите на всички болници с над 50% държавно участие в капитала, както и там, където е необходимо, ще разговаря с кметовете на общини, за да бъде процесът финализиран по-бързо. По отношение премахването търговския характер на лечебните заведения Ананиев коментира, че екипът му споделя същото убеждение. Идеята е болниците да станат non-profit, което означава в случай на реализирани повече приходи от разходите, разликата да бъде реинвестирана в здравната система. /БГНЕС