Матю Палмър: София зададе тона между Скопие и Атина за Договора от Преспа

Европейският съюз трябва да покаже по-голяма ангажираност в страните от Западните Балкани, за да стимулира тяхната евро-атлантическа интеграция. В това послание бяха единодушни вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и Матю Палмър, заместник помощник държавен секретар за Европа и Евразия и специален представител на Държавния департамент за Западните Балкани.

Министър Захариева прие Матю Палмър в МВнР в рамките на посещението му у нас, което се състои месец след първия проведен Стратегически диалог между България и САЩ на 8 януари в София, съобщиха от МВнР.

„Гражданите в страните от Западните Балкани трябва да почувстват какво Европа прави лично за всеки от един от тях“, заяви Екатерина Захариева. Тя подчерта, че българската външна политика е изключително фокусирана върху евро-атлантическата интеграция на Западните Балкани, не само защото 6-те страни са непосредствени съседи на България, но и защото е важна за просперитета и сигурността на целия Европейски съюз.

Екатерина Захариева и Матю Палмър изразиха разочарование от липсата на решение на Европейския съвет за начало на преговори за членство в ЕС на Република Северна Македония и Република Албания. Двамата бяха на едно мнение, че такова решение е необходимо, колкото се може по-бързо в рамките на Хърватското председателство на Съвета на ЕС, защото това е от значение за доверието и популярността, които ЕС и евро-атлантическите ценности имат не само в тези две страни, но в целия регион на Западните Балкани.

Външният ни министър и заместник-помощник държавният секретар обсъдиха напредъка и подчертаха необходимостта от реализиране на реформите в страните от Западните Балкани, включително в прилагането на политиките на добросъседство.

Матю Палмър подчерта приноса на България и примера, който страната ни даде със сключването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония. „С този договор вие зададохте тона между Скопие и Атина за сключването на Договора от Преспа“, отбеляза специалният представител на Държавния департамент за Западните Балкани.

Двамата събеседници отбелязаха необходимостта и от по-голяма ангажираност на евро-атлантическите партньори по отношение на диалога между Сърбия и Косово, който е блокиран, както и по отношение на реформите в Босна и Херцоговина. В този контекст министър Захариева подчерта значението на проектите, които България финансира в страните от Западните Балкани по линия на официалната помощ на развитие, за развитието на образованието, здравеопазването, за подпомагане на младежта в тези страни. /БГНЕС