Мацуяма удържа Шофел за историческа първа титла от Мастърс

Хидеки Мацуяма спечели 85-то издание на Мастърс по драматичен начин в неделя, удържайки Ксандер Шофел, за да стане първият японец, печелил Мейджър титла в голфа.

Мацуяма (д) стана първият японец с титла от Мастърс.

Той надви съперника си с един удар, след като не се пропука в ключовите моменти от последния ден на надпреварата в Огъста Нешънъл. Той завоюва зеленото сако на победител, награден фонд от 2.07 млн. долара и място в историята на японския спорт. „Много съм щастлив. Надявам се да бъда пионер в това и много други японци да ме последват. Щастлив съм да отворя вратата и много други ще ме последват“, каза новият шампион.

След като преднината му от седем удара при седем оставащи дупки бе съкратена на само два при три удара до края, Мацуяма видя как Шофел намери водата на 16-а дупка по пътя към катастрофално тройно боги. „Мисля, че го накарах да поработи за успеха и направих завършека на турнира малко по-вълнуващ, докато не намерих водата. Ще успея да се наспя тази вечер. Вероятно ще бъде трудно, но ще съм окей“, каза разочарованият Шофел. Мацуяма направи боги, но завърши с пар на 17-а и боги на 18-а, за да завърши с един удар над пар 73 и да финишира 72-те дупки на -10 под 278.

Американецът Уил Златорис остана втори в дебюта си на Мастърс с 279 удара, като приключи с кръг от 70, докато трикратният шампион в Мейджърите Джордан Спийт от САЩ и сънародникът му Шофел се наредиха трети с по 281. „Беше забавна седмица. Знам, че мога да бъда конкурентен на най-добрите играчи в света“, каза Златорис. Мацуяма стана едва вторият азиатец, който печели Мейджър титла след корееца Янг Йонг Юн на ПГА Чемпиъншип през 2009. Японецът, 25-и в света, не бе печелил от турнира Акрон през 2017, но 87 старта по-късно, той повтори най-доброто си постижение след триумфа в Шанхай през 2016.

Мацуяма (д) се поздравява с кедито си Шота Хаяфуджи.

Най-добрите резултати на японци в Мейджър турнири преди историческия успех на Мацуяма са второто място на Исао Аоки на Ю Ес Оупън през 1980 и второто поделено място на самия Мацуяма на Ю Ес Оупън през 2017. Нито един японец не бе приключвал на по-високо от четвъртото място на Мастърса. Двете предишни титли за Япония в Мейджърите принадлежаха на жени – Чако Хигучи на ЛПГА Чемпиъншип през 1977, и Хинако Шибуно на Бритиш Оупън през 2019. Англичанинът Джъстин Роуз, шампион на Ю Ес Оупън 2013, направи три богита в първите си пет дупки и завърши със 74 удара за седмо място с 283 за турнира, на един удар зад третия в света испанец Джон Рам и австралиеца Марк Лайшман.

Мацуяма призна, че за него би било чест да запали олимпийския огън в Токио следващия юли на откриващата церемония след историческия си успех. „За мен би било чест. Но не съм сигурен за графика си. Ако той позволява и съм в Япония, за мен ще бъде истинска чест и привилегия“. Японецът добави, че очаква с нетърпение реакцията на японците, когато се прибере в страната. „Не мога да си представя какво ще бъде, но каква тръпка и емоция ще бъде за мен да занеса зеленото сако в Япония. Наистина очаквам с нетърпение този момент“, завърши той.

Тайгър Уудс, американската легенда на голфа, който пропусна тазгодишния Мастърс след тежката автомобилна катастрофа през февруари, поздрави новия шампион и заяви, че успехът му ще има отзвук по света. „Накара Япония да се гордее, Хидеки. Поздравления за този огромен успех за теб и твоята страна. Тази историческа титла на Мастърс ще се отрази на целия голф свят“, написа той в Туитър. /БГНЕС