Мат Фицпатрик спечели Ю Ес Оупън за първа Мейджър титла в кариерата

Англичанинът Мат Фицпатрик грабна първата си Мейджър голф титла в кариерата, след като триумфира на Ю Ес Оупън по драматичен начин, правейки блестящи удари под напрежение в последния ден от надпреварата. След вълнуваща битка между трима голфъри в заключителните девет дупки на Кънтри Клъб, британецът завърши с -2 под пар 68 за -6 под пар 274 за турнира и надигра американците Скоти Шефлър и Уил Залаторис с един удар.

Ще го кажа, защото спечелих, но направих няколко невероятни удара и работя точно за такива изпълнения. Израснах с мечтата да спечеля Мейджър титла. От толкова дълго време работих за този момент“, каза шампионът, който спечели аматьорския турнир на същото игрище през 2013 и изравни легендата Джак Никлаус като единствените голфъри с успехи на двете надпревари на едно и също игрище. „Това значи всичко за мен“, добави Фицпатрик относно постижението.

Мат Фицпатрик.

27-годишният състезател от Шефилд, който подели петото място на ПГА Чемпиъншип миналия месец за най-добрия си резултат на Мейджър досега, направи страхотно бърди на 13-а дупка, за да подели първото място. На 15-а той отново се справи и поведе с два удара благодарение на боги на Залаторис. След бърдита на световния номер и шампион на Мастърса Шефлър на 17-а и на Залаторис на 16-а, преднината на Фицпатрик на последната дупка бе само един удар. Англичанинът изпрати тий удара си в ляв феъруей бункер, но след това запази хладнокръвие и не допусна загуба на аванса си, въпреки опита на Залаторис за бърди на 18-а, който в крайна сметка се оказа неуспешен и Фицпатрик ликува с чек на стойност 3.15 млн. долара за победителя.

Японецът Хидеки Мацуяма, шампион на Мастърса от 2021, направи най-добрия кръг за седмицата с 65 удара без нито едно боги, като финишира четвърти на -3 под пар 277. Четирикратният шампион в Мейджърите Рори МакИлрой и двукратният носител на трофеи от най-висока категория Колин Морикава поделиха петото място с 278 удара, докато вторият в света Джон Рам, който бе и действащ шампион, подели едва 12-то място с 281 след кръг от 74 в неделя. Шефлър направи финален кръг от 67, докато Залаторис, който вече е трикратен вицешампион от девет старта в Мейджъри, и третият МакИлрой затвориха с по 69 – седмият поставен Морикава, действащ шампион на Бритиш Оупън, завърши с 66.

Голфърите, които се присъединиха към спонсорираните от Саудитска Арабия LIV Golf Series, се изправиха за първи път срещу свои колеги от Американския професионален голф тур, след като местната голф асоциация реши да не налага забрани за участие на играчи, независимо от наказанията на ПГА тура. 15-те голфъри от LIV, само четири от които стигнаха къта, бяха с общ резултат 118 над пар. Двукратният Мейджър шампион Дъстин Джонсън завърши със 72 и 284 удара за турнира. Ричард Бланд от Великобритания направи 74 за +8 над 288 – шампионът на Мастърс Патрик Рийд бе с 290 след кръг от 74, а победителят от Ю Ес Оупън 2020 Брайсън ДеШамбо приключи с 293 след 75 в последния ден. /БГНЕС