Масови проверки за превишена скорост и пияни шофьори по празниците

Пътни полицаи ще извършват усилени проверки по празниците, съобщиха от МВР на брифинг във връзка с предстоящия усилен трафик по пътните артерии в страната, предаде репортер на БГНЕС.

Контрол ще се упражнява ежедневно, а органите на реда ще следят най-вече за спазването на скоростните режими, задължителната застраховка гражданска отговорност и шофиране под влияние на алкохол и наркотици.

Екипи на полицията ще има на основните пътни артерии, традиционно най-интензивен ще бъде трафикът на изходите на столицата.

Към момента няма информация колко автомобила ще напуснат София по празниците, но по данни на АПИ за вчерашния ден, те са били около 50 хиляди.

"Създали сме необходимата организация всяка една областна дирекция да подпомага движението при необходимост. За нас най-важен е контролът и опазването на живота и здравето на пътуващите", увери инспектор Николай Крушарски от "Пътна полиция".

Всички камери за засичане на скорост също излизат по автомагистралите и първокласните пътища. В градовете също ще има допълнителни патрули.

За изминалото денонощие са станали и два тежки пътни инцидента в столицата, но за щастие няма загинали, обобщи комисар Владислав Павликянов, заместник-началник на "Пътна полиция".

От СДВР отчитат и една негативна тенденция - нарастват инцидентите с блъснати пешеходци в столицата. В страната пък се наблюдава тенденция на спад при тежките катастрофи за 2020 г., а около 150 души по-малко са загиналите спрямо предходната година. /БГНЕС