Масови протести в Израел след уволнението на министъра на отбраната

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху уволни снощи министъра на отбраната Йоав Галант, което предизвика масови протести ден след като Галант се разграничи от правителството и призова за спиране на силно оспорвания план за реформа на съдебната система.

След като новината за уволнението се разпространи, десетки хиляди протестиращи, много от които развяваха синьо-бели израелски знамена, излязоха по улиците късно през нощта в цялата страна. Тълпи се събраха пред дома на Нетаняху в Йерусалим, като в един момент пробиха кордона за сигурност.

Около три месеца след встъпването си в длъжност националистическо-религиозната коалиция на Нетаняху изпадна в криза заради горчивите разногласия, предизвикани от водещите планове за реформа на съдебната система.

"Държавната сигурност не може да бъде карта в политическата игра. Тази вечер Нетаняху премина червена линия", заявиха в съвместно изявление лидерите на опозицията Яир Лапид и Бени Ганц.

Те призоваха членовете на партията на Нетаняху "Ликуд" да не участват в "смазването на националната сигурност".

При обявяването на уволнението на Галант кабинетът на Нетаняху не посочи заместник, нито даде други подробности. "Министър-председателят Бенямин Нетаняху реши тази вечер да уволни министъра на отбраната Йоав Галант", се казва в съобщението.

Малко след това 64-годишният Галант написа в Twitter: "Сигурността на държавата Израел винаги е била и ще бъде мисията на моя живот".

Йоав Галант, министър на отбраната на Израел

Нетаняху взе решението да уволни Галант, след като в събота бившият адмирал от военноморските сили предупреди, че плановете за съдебна реформа рискуват да представляват "ясна, непосредствена и осезаема заплаха за сигурността на държавата" и призова да бъдат спрени.

"В този момент, в името на нашата страна, съм готов да поема всякакъв риск и да платя всякаква цена", заяви Галант в телевизионното си обръщение.

Нетаняху предприе ответни действия в неделя вечерта, когато се готвеше да ратифицира основната част от пакета за реформа - законопроект, който ще засили политическия контрол върху съдебните назначения, предоставяйки на изпълнителната власт по-голяма свобода да назначава съдии във Върховния съд.

По-рано този месец президентът Исаак Херцог предупреди, че страната е изправена пред "катастрофа", ако не бъде постигнат по-широк консенсус за това как да се реформира съдебната система.

Но Нетаняху, съден по обвинения в корупция, които той отрича, обеща да продължи проекта, който според него е необходим, за да се обуздаят съдиите и да се възстанови правилният баланс между избраното правителство и съдебната власт.

Докато протестиращите излизаха по улиците, полицията използва водни оръдия, за да ги отблъсне от резиденцията на Нетаняху в Йерусалим, а в Тел Авив, където стотици хиляди излязоха по улиците от началото на годината, протестиращите запалиха голям огън на главната магистрала.

Исаак Херцог, президент на Израел

Не стана ясно веднага дали протестите ще повлияят на тактиката на правителството. Поне трима министри от Ликуд заявиха публично, че е време да преоценят стратегията си и биха подкрепили спиране на законодателството, ако Нетаняху реши да го направи. Ръководителят на парламентарната комисия, която взема решение по законодателството, заяви, че обсъжданията ще продължат днес.

Галант стана най-високопоставеният член на дясната партия "Ликуд" на Нетаняху, който заяви, че няма да подкрепи реформата на съдебната система, като заяви, че протестите, в които участват все повече запасняци, засягат и редовните военнослужещи и подкопават националната сигурност.

През последните седмици високопоставени служители на министерството на финансите предупредиха за икономически последици.

Ръководителят на работническата федерация "Хистадрут" - организацията, обединяваща стотици хиляди работници от публичния сектор, заяви, че е "изумен" от отстраняването на Галант и обеща "драматично" изявление в понеделник.

Генералният консул на Израел в Ню Йорк заяви, че подава оставка заради уволнението. Изследователските университети в Израел обявиха, че ще спрат да провеждат занятия заради законодателната промяна, като призоваха за незабавното ѝ замразяване.

Президентът на Израел Исаак Херцог призова правителството незабавно да спре съдебната реформа.

"В името на единството на народа на Израел, в името на отговорността, ви призовавам да спрете законодателния процес за приемане на реформата", написа държавният глава на страницата си в Twitter.

Херцог посочи изключително напрегнатата обществено-политическа ситуация в страната на фона на снощните протести и сблъсъци между протестиращи и полиция. "Дълбока тревога е обхванала нацията. Националната сигурност, икономиката, обществото - всичко това е под заплаха", заяви той. /БГНЕС

Йерусалим / Израел