Масов бойкот на Румъния срещу Австрия след решението за Шенген

Румънският политически елит и общественост реагира остро на решението на Австрия да не допусне Букурещ в Шенгенското пространство.

Румънското МВнР извика австрийската посланичка и определи позицията на Австрия, като неприятелска.

„Австрийската посланичка в Румъния беше извикана в Министерството на външните работи, където ѝ беше съобщена позицията на Румъния и изразен протеста на външното министерство във връзка с неоправданата и неприятелска позиция на Австрия, която неминуемо ще се отрази на двустранните отношения“. В документа се отбелязва, че "този резултат е абсолютно несправедлив и лишен от всякаква обективна мотивация. Позоваванията на австрийската страна на проблема с нарастващия миграционен поток...са неприемливи, некоректни и несправедливи, като се има предвид, че всички данни, официално представени от Агенцията за граничен контрол на ЕС „Фронтекс”, ясно показват, че през Румъния не минава миграционния маршрут от Западните Балкани, страната не е изправена пред миграционен натиск и не е източник на вторична миграция“, подчертава румънското МВнР, цитирано в местни и чужди медии.

„Също така беше изразен категоричен протест пред австрийската посланичка във връзка с обвиненията на австрийските власти относно т. нар. натиск върху австрийски компании (в Румъния), които са недопустими, защото не отговарят на действителността“, се казва в съобщението.

Президентът Клаус Йоханис определи вота като дълбоко несправедлив и че рискува да повлияе на европейското единство.

"Румъния заслужаваше да получи положителен вот. Това се потвърждава от солидните данни, от резултатите от последните мисии за оценка на държавите членки и на европейските институции. Само една държава-членка реши да пренебрегне тези реалности и да блокира европейското единодушие, необяснимо и трудно разбираемо за целия Европейски съюз. Незаслуженото и неоправдано отношение на Австрия на днешното заседание рискува да повлияе на европейското единство и сближаване, от които толкова много се нуждаем, особено в настоящия геополитически контекст", заяви президентът.

Председателят на румънската Камара на депутатите Марсел Чолаку написа във Facebook след обявяването на решението, че "несправедливото противопоставяне на Австрия е безплатен коледен подарък" за руския президент Владимир Путин.

"Европейското единство и стабилност днес получиха тежък удар от държава, която в трудни времена избра да изостави европейските си другари и да служи на ... интересите на Русия", заяви Чолако. "Австрия очевидно е откъсната от Европа.“ Той допълни, че Австрия може да очаква Румъния да използва правото си на вето в ЕС, за да блокира желания на Виена по същият безпочвен начин.

Румънският министър на туризма Даниел Кадариу насърчи румънците да бойкотират австрийските ски курорти.

"Ясно е, че основната цел на румънските туристи в Австрия са ски пистите, но всички знаем, че не само в Австрия има идеални условия за каране на ски. Подобни условия, може би дори по-добри в някои случаи, има в Швейцария, Италия, Франция, Германия", каза министърът на туризма.

Той окачестви като "неразбираемо" отношението на австрийското правителство, което се противопоставя на присъединяването на Румъния към Шенген: "Няма нито технически аргументи, нито обяснение от гледна точка на икономическите интереси. Австрийският капитал присъства в много области в Румъния - банково дело, петрол, горско стопанство.

Кадариу заяви пред Digi 24, че средният брой на румънските туристи в Австрия е 370 000.

Либералният евродепутат Рареш Богдан поиска по време на интервю за Antena 5, румънските държавни компании да закрият сметките, които имат в австрийски банки в страната. Богдан обвини Австрия в "предизвикателно, отвратително, агресивно и безсмислено" поведение спрямо Румъния.

„Днес Австрия беше против интересите на Румъния и на румънците. Държавните компании в Румъния, които в момента имат банкови сметки, през които текат десетки, стотици милиони евро месечно през Райфайзен и Ерсте, са задължени от всеки отделен румънец да ги закрият", каза той.

Футболният клуб Университатя Крайова обяви пълен бойкот на австрийските партньори на клуба.

https://www.facebook.com/UCVOficial/posts/2458432090975874

„След отвратителното отношение на Република Австрия да блокира достъпа на Румъния до Шенгенското пространство, Университатя Крайова, верен на принципите, вкоренени в неговото ДНК, взе решение да санкционира австрийските партньорски компании с пълен бойкот“.

Представители на Университатя Крайова обявиха, че от този месец клубът ще премести сметките си от австрийската акционерна банка Райфайзен, а доставките на горива и консумативи вече няма да се извършват от станциите OMV-Petrom. Още повече, че от следващата година традиционният летен лагер вече няма да се провежда в планински курорт в Австрия, а в друга европейска страна, която има подобни условия за обучение.

В социалните мрежи румънците не останаха по-назад в недоволството си. Стотици постове призоваваха за бойкот на австрийски фирми, като и не само Red Bull, Pfanner, Strabag, Swarowski и вече споменатите OMV, Райфайзен и Ерсте. Обвиненията, че Австрия действа като съюзник на Русия само се увеличаваха, циркулираха и призиви за протест пред австрийското посолство. /БГНЕС