Машата на Путин и Вучич с примитивизъм атакува Македония

"Гласът на северномакедонците не означава нищо, дори за тяхното име и език, а още по-малко за сърбите. Нека да сменят езика и историята си, както искат българите."


Това заяви Александър Вулин, дясна ръка на сръбския президент Александър Вучич и бивш шеф на сръбската Служба за сигурност и информация (БИА), предаде БГНЕС.


„Северномакедонците поне биха могли да се въздържат, ако не искат да подкрепят Сърбия. Северна Македония наистина трябва да смени езика си, името и историята си, както искат българите. Наистина е глупаво да се използва речник, в който няма думи за чест, благодарност, приятелство, свобода, срам“, каза Вулин в интервю за сръбския вестник "Вечерни Новости".

Той твърди, че Сърбия е единствената страна, която граничи със Северна Македония и никога не е искала от последната да промени името, историята, Конституцията или официалния език.


„Когато се наричаха Бивша югославска република Македония и Скопие, ние ги наричахме Македония. С тях споделихме лекарства по време на епидемията от Ковид, дадохме им нашите запаси от зърно, брашно и захар, а Сръбската православна църква даде на Македонската църква независимост и име. Северна Македония благодари на сърбите за всичко това, като призна т.нар. Косово, а сега и с ентусиазирано участие в резолюцията, която трябва да обяви сърбите за геноцидна нация“, добави дясната ръка на сръбския президент.

БГНЕС припомня, че Александър Вулин е най-върлият защитник на великосръбския проект „Сръбски свят“, който има за цел да подчини съседните държави под властта на Белград.

В началото на 90-те години на миналия век ръководител на този проект бе югославският/сръбски диктатор Слободан Милошевич. Вучич по това време е министър на информацията, а Вулин също е в близкото им обкръжение. По-късно шефът на БИА става най-близкият съюзник на новия сръбски президент.

Александър Вулин е в „черния списък“ на САЩ за мащабна корупция, незаконни сделки с оръжие и трафик на наркотици. Считан е за „оръдие“ на руските интереси за дестабилизация на Балканите и мозъка зад терористичната атака в село Банска, Северно Косово (24.09.2023 г.), когато сръбска терористична група нападна косовските сили за сигурност. Вулин е носител на руския държавен орден "Приятелство" "за гарантиране на държавната сигурност и защитата на националните интереси на Русия и Сърбия“.

БГНЕС припомня още, че Северна Македония, заедно със САЩ, Германия и други страни, е съвносител на резолюцията в ООН за обявяване на 11 юли за Международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница, извършен от сърбите през 1995 г., и отбелязването му всяка година. Новината беше обявена от македонския външен министър Буяр Османи, който по-рано призова Скопие да излезе от сръбския геополитически проект „Отворени Балкани“.

Техническият премиер на РСМ Талат Джафери подчерта, че страната ще гласува утре, 16 април, Косово да стане член на Съвета на Европа.

Сръбският президент Александър Вучич обяви, че приоритет във външната политика на Сърбия ще бъде борбата срещу приемането на резолюцията на ООН за Сребреница и приемането на Косово в Съвета на Европа, което „би отворило кутията на Пандора“. /БГНЕС