Марсел Хиршер се завръща на пистата, но под нидерландски флаг

Легендата в алпийските ски Марсел Хиршер обяви сензационно завръщане на пистата. Осемкратният носител на големия кристален глобус в Световната купа ще се завърне през следващия сезон, но ще се състезава за Нидерландия, разкри днес Австрийската футболна федерация.


35-годишният австриец прекрати кариерата си през 2019 година, след като стана шампион в Световната купа за осми пореден път. "В последните няколко дни научихме, че Марсел Хиршер планира отново да стане част от белия керван. Разбира се, у нас има огромно съжаление, че той иска смяна на националността, за да кара за Нидерландия, но от уважение към него в крайна сметка дадохме своето съгласие", обяви президентът на Австрийската ски федерация Кристиян Шерер.

Бащата на Хиршер е австриец, но майка му е нидерландка и именно това е причината за неговото решение. "Този нов проект ще се реализира най-добре под нидерландски флаг. Имам отлични отношения с Австрийската федерация и съм им благодарен за всичко, което постигнахме заедно. Искам отново да се състезавам, защото ми носи наслада", каза той.

Хиршер е седемкратен световен шампион и има две олимпийски титли от игрите в ПьонгЧанг през 2018. Той има 67 победи в Световната купа. /БГНЕС