Мароко обяви национален траур, над 2000 жертви

Мароканските власти съобщиха, че най-смъртоносното земетресение в страната от десетилетия насам е отнело живота на повече от 2000 души по последна информация. Войници и служби за спешна помощ се опитват да достигнат до отдалечени планински села, където все още има опасения за още жертви.

Властите обявиха тридневен национален траур, а Червеният кръст предупреди, че възстановяването на щетите може да отнеме години, предаде АФП.

Земетресението с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер е стана в късните часове на 8 септември в планински район на 72 км. югозападно от туристическия град Маракеш, съобщи Геологическата служба на САЩ.

Силните трусове бяха усетени и в крайбрежните градове Рабат, Казабланка и Есауира, като земетресението причини широкомащабни щети и накара ужасени жители и туристи да се втурнат на безопасно място посред нощ.

"Бях почти заспала, когато чух как вратите и капаците се блъскат", разказва Гану Наджем, жителка на Казабланка на 80 години, която е била на посещение в Маракеш по време на земетресението.

"Излязох навън в паника. Помислих си, че ще умра сама."

В планинското селце Тафегахте, разположено близо до епицентъра на земетресението, почти не са останали сгради. Традиционните глинени тухли, използвани от берберските жители на региона, се оказаха неподходящи за рядкото земетресение.

В късния следобед войници продължиха да претърсват отломките, но повечето оцелели се насочиха към гробището, където силни писъци прекъсваха последния ритуал при погребението на около 70 селяни.

"Трима от моите внуци и майка им бяха убити - те все още са под развалините", каза 72-годишният жител на селото Омар Бенхана. "Само преди малко си играехме заедно", добави той.

Това е най-силното земетресение в северноафриканското кралство, а експерт го определи като "най-голямото в региона от повече от 120 години".

"Там, където разрушителните земетресения са рядкост, сградите просто не са построени достатъчно здраво... и затова много от тях се срутват, което води до големи жертви", казва Бил Макгуайър, почетен професор в британския University College London.

Актуализираните данни на Министерството на вътрешните работи показват, че земетресението е отнело живота на най-малко 2012 души, по-голямата част от които в провинциите Ал-Хауз, епицентъра, и Тарудант.

Други 1832 души са били ранени, а 1220 остават в критично състояние, съобщиха от ведомството.

Полковникът от гражданската отбрана Хихам Чукри, който ръководи операциите по оказване на помощ, заяви по-рано пред държавната телевизия, че епицентърът и силата на земетресението са създали "изключителна извънредна ситуация".

След заседание, председателствано от крал Мохамед VI, дворецът обяви тридневен национален траур, като знамената ще се веят спуснати наполовина на всички обществени сгради.

"Непоносими" писъци

Файсал Бадур, инженер, разказа, че е усетил земетресението три пъти в сградата си в Маракеш.

"Има семейства, които все още спят навън, защото бяхме много уплашени от силата на това земетресение", добави той. "Виковете и плачът бяха непоносими."

Французинът Майкъл Бизе, на 43 г., който е собственик на три традиционни къщи в стария град на Маракеш, посочи, че е бил в леглото, когато е станало земетресението.

"Помислих си, че леглото ми ще отлети. Излязох на улицата полугол и веднага отидох да видя моите къщи. Беше пълен хаос, истинска катастрофа, лудост", каза той.

Кадри в социалните мрежи показаха как част от минаре се е срутило на площад "Джемаа ел-Фна" в историческия град.

Стотици хора се стичаха на площада, за да прекарат нощта от страх от вторични трусове, някои с одеяла, а други спяха на земята.

Худа Аутасаф, местна жителка, каза, че все още е "в шок", след като е почувствала как земята се е разтресла под краката ѝ - и е загубила роднини.

"Имам поне 10 членове на семейството си, които са загинали... Трудно ми е да повярвам, тъй като бях с тях преди не повече от два дни", заяви тя.

Регионалният център за кръвопреливане в Маракеш призова жителите да дарят кръв за пострадалите.

Кралската мароканска футболна федерация обяви, че квалификационният мач за Купата на африканските нации срещу Либерия, който трябваше да се играе в крайбрежния град Агадир, е отложен за неопределено време.

Значителни щети

"Чухме писъци по време на труса", каза жител на Есауира, на 200 км. западно от Маракеш. "Паднаха парчета от фасади".

Системата PAGER на Геологическата служба на САЩ, която дава предварителни оценки за въздействието на земетресенията, издаде "червена тревога" за икономически загуби, като заяви, че е вероятно да бъдат нанесени значителни щети.

Червеният кръст обяви, че мобилизира ресурси в подкрепа на мароканския Червен полумесец, но директорът на организацията за Близкия изток и Северна Африка Хосам Елшаркауи предупреди: "Очакват ни много месеци, ако не и години, за да се справим с последствията."

Чуждестранни лидери изразиха съболезнованията си и много от тях предложиха помощ, включително Израел, с който Мароко нормализира отношенията си през 2020 г.

Съседът и регионален съперник Алжир обяви, че преустановява двегодишната забрана за всички марокански полети през въздушното си пространство, за да даде възможност за доставка на помощи и медицинска евакуация.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е "дълбоко натъжен от загубата на човешки живот и разрушенията".

Министър-председателят на Испания Педро Санчес изрази своята "солидарност и подкрепа към народа на Мароко след това ужасно земетресение... Испания е с жертвите на тази трагедия".

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че "мислите ни са с жертвите на това опустошително земетресение. Съчувстваме на всички засегнати".

Френският президент Еманюел Макрон каза, че е "опустошен" и заяви, че "Франция е готова да помогне с първа помощ".

Папа Франциск изрази "дълбоката си солидарност" с Мароко след земетресението.

Италианският министър-председател Джорджа Мелони посочи, че "с мъка научава за трагичните жертви" от земетресението, като подчерта "готовността на Италия да подкрепи Мароко в тази извънредна ситуация".

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази съпричастност "към мароканския народ пред лицето на ужасното земетресение", а висшият дипломат на ЕС Жозеп Борел заяви, че блокът е готов да предостави на Мароко "помощта, която страната желае".

Президентът на Украйна Володимир Зеленски изрази "най-дълбоките си съболезнования на Н.В. крал Мохамед VI и на всички мароканци за загубените животи при ужасното земетресение".

"Украйна е солидарна с Мароко в този трагичен момент", написа той в социалните мрежи.

Подобни чувства изрази и руският президент Владимир Путин, който в послание до краля на Мароко заяви, че "споделяме болката и траура на приятелския марокански народ".

Индийският министър-председател Нарендра Моди, който е домакин на срещата на върха на Г-20 този уикенд, заяви, че е "изключително наскърбен от загубата на човешки живот вследствие на земетресението в Мароко".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предложи подкрепа на "нашите марокански братя по всякакъв начин в този труден час".

Китайският лидер Си Дзинпин изрази "дълбока скръб за жертвите" и надежда, че "мароканското правителство и народ ще успеят да преодолеят последиците от това бедствие".

През 2004 г. най-малко 628 души загинаха и 926 бяха ранени при земетресение в Ал Хосейма в североизточната част на Мароко, а през 1960 г. земетресение с магнитуд 6,7 в Агадир отне живота на повече от 12 000 души.

През 1980 г. при земетресението с магнитуд 7,3 по Рихтер в Алжир загинаха 2 500 души, а най-малко 300 000 останаха без дом. /БГНЕС